Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Pronađeni ljudski zubi stari 400 tisuća godina

Homo sapiensi dvostruko stariji nego se mislilo?

Zubi pronađeni u špilji blizu izraelskog grada Rosha HaAyina/AP
Zubi pronađeni u špilji blizu izraelskog grada Rosha HaAyina/AP
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2010. u 18:13 2010-12-28T18:13:00+01:00

Znanstvenici koji rade na nalazištu smatraju da će njihovo otkriće vjerojatno promijeniti prevladavajuće mišljenje da je moderni čovjek potekao iz Afrike

TEL AVIV Ljudski zubi stari 400.000 godina, pronađeni u špilji blizu izraelskog grada Rosha HaAyina, najstariji su dokaz o postojanju modernog čovjeka i pokazuju da je živio dvostruko ranije nego se dosad smatralo, objavilo je u utorak Sveučilište u Tel Avivu.

Dosad su najstariji ljudski ostatci pronađeni u Africi – stari 200.000 godina, što je znanstvenike navelo na zaključak da su homo sapiensi potekli upravo s tog kontinenta.
Špilja je otkrivena 2000. blizu Rosh HaAyina, istočno od Tel Aviva, a tada pronađeni zubi morfološki su analizirani.

Zubi su vrlo slični zubima modernog čovjeka, pokazale su snimke rentgenom i CT-om. Također su vrlo slični dokazima o postojanju modernih ljudi iz dviju lokacija na sjeveru Izraela koji datiraju unazad 100.000 godina, objavilo je sveučilište.

Znanstvenici koji rade na nalazištu smatraju da će njihovo otkriće vjerojatno promijeniti prevladavajuće mišljenje da je moderni čovjek potekao iz Afrike.
I dok su arheološki ostatci i ljudski kosturi otkriveni u Kini i Španjolskoj potkopali njihovu tezu, najnovija otkrića su vrlo bitna i neprocjenjiva, rekli su Avi Gopher i Ran Barkai sa Sveučilišta u Tel Avivu, koji su otkrili špilju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.