Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Imenovanje

David Matthew Smith novi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

David Matthew Smith novi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
David Matthew Smith novi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2017. u 15:38 2017-11-10T15:38:41+01:00

Imenovanjem za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković ukazana mi je iznimna čast, ali povjerena i velika odgovornost nastavka uspješnog vođenja najveće znanstveno – istraživačke institucije u Hrvatskoj, izjavio je Smith nakon svog imenovanja na novu dužnost

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Davida Matthewa Smitha za ravnatelja Instituta iduće četiri godine, a mandat mu započinje u ožujku iduće godine, priopćeno je u petak s Instituta.

»Imenovanjem za ravnatelja Instituta Ruđer Bošković ukazana mi je iznimna čast, ali povjerena i velika odgovornost nastavka uspješnog vođenja najveće znanstveno – istraživačke institucije u Hrvatskoj«, izjavio je Smith nakon svog imenovanja na novu dužnost.

»Svojim, ali i angažmanom svih Ruđerovaca, potrudit ću se da nastavimo sa svim ključnim projektima poput O-ZIP-a, te dodatno unaprijedimo Institut i vrhunsku znanost koju ovdje radimo, omogućimo njegov daljnji razvoj, s posebnim naglaskom na izvrsnost«, dodao je.

Stabilnost, usklađivanje i napredak ističe kao ključne točke svoje vizije »Ruđera«, uz rad i zalaganje svih zaposlenih. »Na taj način siguran sam da ni ostvarivanje punog potencijala Instituta i svih njegovih zaposlenika neće izostati«, ustvrdio je.

Karijeru počeo u Australiji, a nastavio u Hrvatskoj

Dr. Smith je istaknuti znanstvenik na području kemije s velikim međunarodnim ugledom. Dosad je objavio 53 znanstvena članka indeksirana u bazi podataka Web of Science (WoS) citirana više od 1355 puta s H-indeksom 19.

Od ožujka prošle godine obnaša dužnost predstojnika Zavoda za fizičku kemiju (ZFK) na IRB-u, a od travnja do listopada iste godine bio je i posebni savjetnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za istraživanje i razvoj.

Dobitnik je i godišnje nagrade Hrvatskog kemijskog društva »Lavoslav Ružička« za 2008. godinu, kao i mnogih drugih stipendija i donacija od kojih se ističu dvije stipendije Zaklade Alexander von Humboldt, uključujući poslijedoktorsku specijalizaciju u Münchenu od 2001. do 2004. godine, te donaciju iste zaklade u obliku računalnog klastera postavljenog na Institutu Ruđer Bošković.

Uz redovan rad na IRB-u, obnaša i dužnost gostujućeg profesora grozda izvrsnosti »Projektiranje naprednih materijala« na Friedrich – Alexanderovom sveučilištu Erlangen – Nürnberg – FAU u Njemačkoj.

Rođen je u Australiji gdje je počeo svoju znanstvenu karijeru – na Australskom državnom sveučilištu (ANU) u Canberri gdje je 1994. diplomirao kemiju i ekonomiju, a 1995. i magistrirao kemiju. Ističe se i kao dobitnik Dekanove nagrade za kemiju, za najbolju doktorsku disertaciju u 2000. godini.

Nakon doktorata dolazi na poslijedoktorsko usavršavanje na IRB, gdje je napredovao kroz sve razine zvanja, od poslijedoktorskog usavršavanja i znanstvenog suradnika, do znanstvenog savjetnika, uključujući i pozicije voditelja Grupe za kvantnu organsku kemiju (GKOK), pomoćnika ravnatelja za međunarodnu suradnju i projekte do predstojnika zavoda.

Od značajnijih projekata u karijeri ističe se ulogom glavnog istraživača (mentora) na projektu Europskog socijalnog fonda u programu za istraživačke stipendije za profesionalni razvoj mladih istraživača i poslijedoktoranada vrijednog 2 milijuna kuna, kao i ulogom voditelja istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) COMPSOLS– MOLFLEX u vrijednosti 900 tisuća kuna, ulogom glavnog istraživača (mentora) na projektu HRZZ-a za izobrazbu novih doktora znanosti i razvoja njihovih karijera vrijednog 480 tisuća kuna, a bio je i voditelj radnog paketa projekta unutar programa FP7 InnoMol ukupne vrijednosti 4,7 milijuna eura.

Dr. Smith je i stalni recenzent mnogih uglednih znanstvenih časopisa te predavač na kolegiju Računarske kemije u okviru poslijediplomskog studija Medicinske kemije na Sveučilištu u Rijeci, kao i mentor studentima poslijedoktorskih, doktorskih i diplomskih studija.

Član je i mnogih povjerenstava, uključujući i ono za praćenje hrvatskog sudjelovanja u okvirnim programima Europske unije za znanstveno istraživanje i tehnološki razvoj te povjerenstvo za strateške međunarodne projekte na IRB-u.

Sudjelovao je i na 32 glavna i pozvana predavanja na prestižnim međunarodnim znanstvenim konferencijama i institucijama širom svijeta, a i sam je organizator konferencija, simpozija i ostalih edukacija.

Odluka o njegovu imenovanju, donesena je na sjednici Upravnog vijeća, održanoj u četvrtak, nakon razmatranja mišljenja Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća, čemu je prethodila zajednička sjednica Znanstvenog i Upravnog vijeća Instituta te Natječajnog odbora na kojoj su dvojica kandidata 24. listopada predstavila svoje programe vođenja IRB-a.

Dr. sc. Stjepko Fazinić nastavit će obnašati dužnost v.d. ravnatelja do stupanja novog ravnatelja na dužnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.