Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
18. studenoga 2019.
Nova generacija

Tehnološka utrka: Kina deset puta brža u razvijanju 5G bežične mreže od SAD-a

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2018. u 9:24 2018-08-07T09:24:44+02:00

Kina je nadmašila SAD u utrci izgradnje nove generacije bežične komunikacije, poznate kao 5G, i riskira izgubiti potencijalne gospodarske koristi, navodi se u izvješću konzultantske tvrtke Deloitte, objavljenom u utorak.

Kina trenutno ima deset puta više lokacija koje mogu podržati 5G komunikaciju od SAD-a. U samo tri mjeseca 2017. godine kineske telekomunikacijske tvrtke stvorile su više lokacija, nego što je SAD napravio u prošle tri godine, navodi se u izvješću Deloitte Consultinga.

Prve zemlje koje prigrle sljedeću generaciju bežične komunikacije ostvarit će »neproporcionalne dobitke «, budući da 5G donosi eru velikog gospodarskog potencijala, navodi se u izvješću.

Kina je pretekla SAD za 24 milijarde dolara od 2015. godine te je izgradila 350 tisuća novih telekomunikacijskih tornjeva, dok je u isto vrijeme SAD izgradio manje od 30.000.

Izvješće navodi kako je moguća razlika i u tome što je postavljanje opreme potrebne za prijenos 5G 35 posto jeftinije u Kini nego u SAD-u.

Ovo izvješće dolazi nakon što je američko Savezno povjerenstvo za komunikacije objavilo nova pravila licitiranja u spektru visokopojasnih frekvencija koji će se, očekuje se, koristiti u budućnosti 5G-a.

Dan Littmann, glavni direktor Deloittea, poručio je u izvješću da bi Sjedinjene Države, kako bi ostale konkurentne i s vremenom se prometnule u vođu, utrku za 5G trebale pažljivo ocijeniti i poduzeti brze akcije.

Izvješće navodi i kako bi SAD još uvijek mogao nadoknaditi zaostatak. SAD-u se preporuča prilagodba politike radi smanjenja vremena potrebnog za implementaciju, poticanje operatora na suradnju te implementacija podatkovnih statističkih baza i najboljih praksi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.