Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Novi bug

Mreža "Google+" gasi se prije nego se planiralo. Razlog će vas možda zabrinuti

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 11. prosinac 2018. u 12:16 2018-12-11T12:16:10+01:00

Google je najavio gašenje društvene mreže Google+ već u travnju iduće godine, ranije no što su planirali, zbog novog 'buga' koji je omogućio pristup podacima 52 milijuna korisnika, iznova potpirivši sumnje u kontrolu privatnosti u tom softverskom divu.

Iz Googlea su izvijestili da je bug vanjskim inženjerima omogućio pristup privatnim podacima 52 milijuna korisnika, uključujući »ime, email adresu, zanimanje i dob«.
Podaci su izloženi mogućenosti neovlaštenog pristupa dan uči prvog svjedočenja izvršnog direktora Sundara Pichaija pred istražnim povjerenstvom američkog Kongresa.

'Bug' je otkriven 'nedavno', tvrde u Googleu, a u mrežu je ušao u studenom.

Stoga su pomaknuli planirano gašenje potrošačke varijante društvene mreže Google+ s kolovoza na travanj iduće godine.

Odluka o gašenju Google+ donesena je u listopadu nakon što su u kompaniji otkrili 'bug' koji je stotinama vanjskih inženjera omogućio uvid u podatke najmanje 500 tisuća korisnika.

»Zbog otkrivanja novog buga odlučili smo ubrzati gašenje svih Google+ API-ja (sučelja za programiranje aplikacija); to ćemo napraviti u idućih 90 dana'«, napisao je čelnik upravljanja proizvodima u odjelu aplikacija za poslovne korisnike David Thacker.

»Također smo odlučili ubrzati gašenje Google+ namijenjenog potrošačima s kolovoza 2019. na travanj 2019.«, dodao je Thacker.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.