Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
15. studenoga 2019.
Proslava Dana državnosti

Hrvatska inovacija Violinmusic4all oduševila Stockholm

Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2018. u 17:19 2018-06-19T17:19:00+02:00

Violinmusic4all, projekt koji je nedavno izazvao pažnju javnosti, širi se izvan granica Lijepe Naše. Naime, nakon inicijalnog predstavljanja ove nevjerojatne inovacije hrvatskoj javnosti i u najmanju ruku pozitivno šokantne priče, uslijedio je poziv hrvatskog veleposlanstva u Švedskoj s idejom da jedan od učenika uključen u projekt Violinmusic4all otvori proslavu Dana državnosti zvukovima violine.

Riječ je o značajnoj inovaciji - metodologiji učenja sviranja violine ne samo za gluhe, već i za djecu, kao i osobe s mentalnim i fizičkim poteškoćama.

Radi se o znanju koje, osim prvenstveno edukacijske svrhe, ima snažnu terapeutsku notu, gdje se usmjeravanjem misli na proces sviranja sužava i centrira fokus osobe s poteškoćom u razvoju.

Za osobu koja svira, to znači smanjenje obrtaja misli, jasniji i bistriji um te opće smirenje. Istovremeno, vibracije koje glazba proizvodi, iako sviraču nečujne, direktno djeluju na krvožilni sustav šaljući savršeno strukturirani slijed pomno odabrane glazbe kao frekvencijsku informaciju fizičkom tijelu. Tako ova metoda, nudeći značajno iskustvo, postaje prekrasna terapija te platforma za razvoj, dokazujući kako su fizička ograničenja doista relativna.

'Zahvalni smo veleposlanici Djamić što je prepoznala projekt i samoinicijativno odučila organizirati otvorenje proslave Dana Državnosti zvukovima naše violine!', sa smiješkom na licu govori nam violinistica i profesorica Renata Novoselec, autorica Violinmusic4all sustava učenja violine.

'Raditi s Violinmusic4all timom bilo je nevjerojatno ugodno i lako. Kada mi je Renata predložila sudjelovanje na nastupu, nisam oklijevao podržati nešto što stvarno vidljivo mijenja živote ljudi i svijet glazbe', naglasio je profesor Penzar.

Nakon u najmanju ruku emotivnog nastupa u kojem je uživalo stotinjak prisutnih, veleposlanica Anica Djamić održala je govor povodom Dana Državnosti u kojem je istaknula kako mnogi projekti već povezuju dvije države, a ovaj projekt bi, svakako, mogao biti idući u nizu. Također je zahvalila Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH koje je podržalo ostvarenje ovog projekta u Kraljevini Švedskoj.

Upitali smo je kako se odlučila na gostovanje upravo ovog projekta. 'Švedska je zemlja prilika, a Violinmusic4all je projekt koji ne smije ostati samo u granicama Hrvatske. Ovaj poziv nije bio samo obogaćivanje naše proslave, već i konkretna prilika za širenje ideje i u Švedskoj - zemlji koju nazivaju „rajem za gluhe', zaključila je veleposlanica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.