Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
GPC IFA 2018

Globalni trendovi u digitalnom životu: 'La Dolce IFA' predstavljena u Rimu

Globalni trendovi u digitalnom životu predstavljeni u Rimu
Globalni trendovi u digitalnom životu predstavljeni u Rimu
Autor:
Objavljeno: 4. svibanj 2018. u 17:19 2018-05-04T17:19:27+02:00

Pametni uređaji, umjetna inteligencija i 8K televizija biti će najveći trendovi sajma IFA 2018 početkom rujna u Berlinu

Pametni i povezani uređaji za dom, aplikacije umjetne inteligencije koje su duboko integrirane u potrošačku elektroniku i »wellness uređaje«, te TV sa sve boljom kvalitetom slike, su među vodećim trendovima koji će dominirati na sajmu IFA 2018, najvažnijem i najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike i kućanskih aparata.

Na Globalnoj tehnološkoj konferenciji IFA u Rimu, imali smo priliku, nekoliko mjeseci ranije, vidjeti neke od proizvoda koji će posjetitelji sajma IFA moći vidjeti od 31. kolovoza do 5. rujna 2018. godine u Berlinu.

Konferencija je prije svega mjesto gdje se mogu saznati globalni trendovi u sve neizbježnijem »digitalnom životu« i to prema rezultatima istraživanja i analizi vodeće svjetske agencije u toj domeni - GfK.

IFA Next

Skup u Rimu bio je ujedno i prilika za predstavljanje IFA Next-a, specijaliziranog događaja za inovacijske platforme za startupove, istraživačke institute i inovativne tvrtke, koji su premijerno održan prošle godine.

Ove godine, IFA Next će značajno rasti, a rast je najavljen i za još jedan specijalistički događaj - IFA Global Markets. Ova manifestacija okuplja dobavljače, proizvođače i trgovce, a događaj se razvio u najveći europski, pa i svjetski skup u sektoru potrošačke elektronike.

Zapravo sve što novo od potrošačke elektronike i kućnih uređaja dođe u specijalizirane prodavaonice diljem Europe pa tako i u Hrvatsku, rezultat je dogovora i poslovnih sastanaka na tom sajmu u Berlinu. Poslovnih ljudi iz Hrvatske na ovom sajmu svake godine je sve više i više, a upravo otkrivanje »novih« brendova iz Kine »ide« preko Berlina odnosno IFA-e.

Tehnološki mega-trendovi

Predstavljajući najznačajnije novitete s IFA-e 2018 dr. Christian Göke, direktor Messe Berlin, rekao je da su tehnološki mega-trendovi nositelji inovacija, s komponentama koje su sve manje, sve moćnije i sve jeftinije. Glavni trendovi će biti glasovno upravljanje i umjetna inteligencija. Upravo je IFA mjesto gdje se premijerno prezentiraju komercijalizirane inovacije, koje postaju trendovi u globalnoj tehnologiji ekosustava. Naglasio je činjenicu da više ne postoji samo jedan sektor u području inovacija, već sedam, osam ili devet različitih industrija. One sve više pokušavaju riješiti iste probleme i stvoriti novu paradigmu inovativnosti. Svaka industrija donosi svoje znanje, rješenja i vještine na »stol«, a sve te industrije uče jedni od drugih, te inspiriraju jedni druge i tako dolaze do novih rješenja.

Španjolska, Ukrajina i Hrvatska

Rast tržišta potrošačke elektronike i kućanskih aparata, potaknut je intenzivnim predstavljanjem tehnoloških inovacija. Tržište raste svugdje u svijetu, a kada je riječ o Europi, zanimljivo je da se upravo Hrvatska našla među tri zemlje u kojima je u posljednjih dvanaest mjeseci zabilježen najveći porast, od 11%.

Bolje od Hrvatske na toj listu su Španjolska i Ukrajina. Optimistični rezultat posljedica je i činjenice što se u »krizim vremenima« kupovalo puno manje uređaja nego drugdje, pa je stvoren prostor za dobru prodaju prošle godine.

Noviteti u Berlinu

Očekuje se da će na IFA-i biti predstavljen velik broj »pametnih zvučnika« s »pametnih asistentima«, ali i niz drugih bežičnih, pametnih i prenosivih uređaja čija se ekspanzija očekuje krajem ove godine.

U rujnu na IFA-i će, više nego ikada, biti predstavljeno uređaja iz »pametnih kategorija«, dok će tehnologije ekrana i dalje napredovati. Vidjet ćemo tako u Berlinu i već godinama najavljivane 8K ekrane, ali ovaj put na brojnim komercijalnim televizorima, sve više mobitela s 4K ekranima, ekrane s ugrađenim senzorima, pa čak i inovativne (možda i po prvi put komercijalizirane) savitljive i prozirne ekrane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.