Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
22. veljače 2020.
Mjesec apstinencije

U svijetu je u tijeku „Trijezni rujan”. Kako vi stojite s pićem ovog mjeseca?

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2018. u 13:49 2018-09-15T13:49:04+02:00

Ako ste se ikad zapitali biste li živjeli zdravije da potpuno izbacite alkohol iz svog života, možete to provjeriti na mjesec dana. Jedan takav izazov upravo je u tijeku

Već nekoliko godina u svijetu se provodi zdravstvena kampanja „Suhi siječanj” odnosno „Dry January” kojoj je cilj mjesečni izazov apstinencije od alkohola, u nadi da će građani skloni čašici u tih mjesec dana uvidjeti sve blagodati, prvenstveno zdravstvene, života bez ovog poroka.

U kampanji koja je poseban odjek dobila u Ujedinjenom Kraljevstvu i ostalim sjevernoeuropskim zemljama, siječanj je logično postavljen kao simbol novog početka, kada ionako mnogi od nas donose važne životne odluke.

Pritom mjesec dana, za razliku od svih onih „nikad više”, postavlja realne okvire unutar kojih građani mogu uspješno iskušati sebe i svoj odnos prema alkoholnim pićima.

Novi testni ciklus

Sada se inicijativa širi i na „Trijezni rujan” koji je, nakon ljeta kada se mnogi u opuštenom raspoloženju hidratiziraju i malo jačim pićima, započeo novi testni ciklus za sve koji radnoj jeseni žele pristupiti ozbiljnije i savjesnije.

A da trijeznih mjesec dana ima učinak na zdravlje, potvrđuje i nekoliko studija koje navodi Health Line. Primjerice, skupina novinara sudjelovala je u istraživanju Instituta za jetru i zdravlje probave na Sveučilištu London Medical School.

Novinarsko osoblje tog magazina, ukupno 14 članova, prošlo je osnovne liječničke preglede, a zatim je desetero njih bilo posve trijezno pet tjedana dok je ostalo četvero pilo kao inače.

Niži kolesterol, bolji tlak

Rezultati su pokazali da je trijezna desetorka na kraju istraživanja imala manje masti u jetri, niži kolesterol i bolji krvni tlak. Uz to su bolje spavali, a i koncentracija im se pojačala. Druga skupina nije pokazala nikakve promjene.

Još jedna studija sa Sveučilišta u Sussexu pokazala je da je 82 posto ispitanih sudionika „Suhog siječnja” osjećalo zdravstvena poboljšanja, a 79 posto prijavilo je uštedu novaca.

Sve u svemu, eksperiment je to koji ništa ne košta (štoviše, štedi!), a za zdravlje može donijeti samo dobro. Ako biste i sami željeli pokušati, a propustili ste rujan - ne brinite! Stručnjaci tvrde da su rezultati jednako dobri svakog mjeseca u godini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.