Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Pretilost

Studija s Oxforda potvrdila: Višak kilograma uzrokuje većinu vodećih uzroka smrti

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2019. u 7:48 2019-11-02T07:48:53+01:00

Njihova analiza dokazuje da pretilost doprinosi popisu zdravstvenih problema uključujući mnoge bolesti.

Pretilost predstavlja veći rizik od dijabetesa tipa 2 kod žena te veći rizik od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i kronične bubrežne bolesti kod muškaraca, kaže nova studija sa Sveučilišta Oxford, a prenosi News18.

"Studija pokazuje koliko višak kilograma može štetiti ljudskom zdravlju te da žene i muškarci mogu imati različite bolesti kao rezultat", kaže vodeća autorica studije Jenny Censin.

Da bi utvrdili dodatne uzroke smrti pogoršane pretilošću, istraživači su obavili analizu koja istražuje uzročno-posljedične veze koristeći genetske podatke i tri mjere pretilosti na ukupno 228.466 žena i 195.041 muškaraca u britanskoj Biobanci.

Njihova analiza dokazuje da pretilost doprinosi popisu zdravstvenih problema uključujući koronarnu bolest arterija, dijabetes tipa 1 i 2, moždani udar, kroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, bezalkoholnu bolest masne jetre, kroničnu bolest jetre i zatajenje bubrega.

Iako pretilost uzrokuje dijabetes tipa 2 i kod žena i kod muškaraca, žene su imale veći rizik od dijabetesa tipa 2 u usporedbi s muškarcima. S druge strane, muškarci su se suočili s većim rizikom od kronične opstruktivne plućne bolesti i kronične bubrežne bolesti.

"S obzirom na uvjerljive dokaze o šteti koja nastaje kao posljedica pretilosti zbog širokog spektra bolesti koje rezultiraju smrću, naša otkrića ističu kritičnu potrebu za javno-zdravstvenim mjerama za zaustavljanje plime pretilosti", kaže istraživač Michael Holmes, koji je nadzirao studiju zajedno s istraživačicom Cecilijom Lindgren.

Sveukupno, studija je utvrdila da pretilost uzrokuje ili pridonosi većini vodećih uzroka smrti u svijetu koji nisu povezani sa zaraznim bolestima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.