Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Višak kila, dijabetes...

Što samo jedna besana noć čini organizmu?

Što samo jedna besana noć čini organizmu?
Što samo jedna besana noć čini organizmu?
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2011. u 9:30 2011-05-16T09:30:11+02:00

Otkriveno je da samo jedna besana noć usporava metabolizam sljedeće jutro i smanjuje potrošnju energije za obične tjelesne zadaće poput disanja i probave za pet do 20 posto

NEW YORK – Manjak sna usporava metabolizam tijekom dana što uzrokuje da tijelo troši manje energije, odnosno kalorija, objavili su švedski znanstvenici.

Rezultati studije, objavljeni u američkom časopisu »American Journal of Clinical Nutrition«, još su jedan dokaz da manjak sna može pridonijeti dobivanju na težini, ne samo poticanjem apetita nego i sporijim sagorijevanjem kalorija.

»Rezultati našeg istraživanja pokazuju da samo jedna besana noć akutno smanjuje potrošnju energije u zdravog muškarca, što sugerira da san pridonosi regulaciji potrošnje energije na dnevnoj bazi«, rekao je voditelj istraživanja Christian Benedict sa sveučilišta u Uppsali.

Benedict i njegove kolege su 14 studenata podvrgnuli nizu ispitivanja spavanja – skraćenom snu, normalnom snu i potpuno besanoj noći, kroz nekoliko dana i potom mjerili promjene u njihovoj prehrani, razini šećera i hormona i indikatorima rada bazalnog metabolizma.
Otkrili su da samo jedna besana noć usporava metabolizam sljedeće jutro i smanjuje potrošnju energije za obične tjelesne zadaće poput disanja i probave za pet do 20 posto, u usporedbi s jutrom poslije noći u kojoj se dobro spavalo.

Nakon slabog sna ti su mladići također imali povišenu jutarnju razinu šećera, hormona koji reguliraju apetit i hormona stresa poput kortizola.

I ranije su studije pokazale da osobe koje spavaju manje od pet sati imaju veći rizik za pretilost i bolesti povezane s njome, poput dijabetesa tipa dva. Američki liječnici preporučaju da odrasle osobe spavaju od sedam do devet sati svake noći. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.