Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
23. veljače 2020.
Znanstvenici iz Cardiffa

SENZACIONALNO Otkrivena metoda liječenja svih vrsta raka? 'Nitko nije vjerovao da je ovo moguće'

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2020. u 6:58 2020-01-21T06:58:00+01:00

Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali znanstvenici tvrde kako ima "ogroman potencijal"

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se mogu uništiti sve vrste karcinoma prostate, dojke, pluća i drugih vrsta raka, piše BBC.

Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali znanstvenici tvrde kako ima "ogroman potencijal".

O čemu se zapravo radi? Imunološki sustav prirodna je obrana našeg tijela od infekcija, ali također napada i stanice raka. U krvi je pronađena takozvana T-stanica, koja, navode, može "skenirati tijelo" i procijeniti postoji li prijetnja zdravlju koju je potrebno eliminirati. Mogu se koristiti i za napade na širok spektar karcinoma.

- Na ovaj način postoji mogućnost liječenja svakog pacijenta. Nitko prije nije vjerovao da je to moguće, da bi jedna T- stanica mogla uništiti različite vrste raka, rekao je prof. Andrew Sewell za BBC.

T-stanice, ističe, imaju na svojoj površini "receptore", koji im omogućuju da "vide" na kemijskoj razini. T- stanica koju je otkrio tim sa Sveučilišta u Cardiffu ima receptor koji bi mogao u laboratorijskim uvjetima pronaći i ubiti širok spektar stanica raka, uključujući stanice raka pluća, kože, krvi, debelog crijeva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i vrata maternice. Zdravo tkivo pritom ostavlja netaknutim.

Receptor T-stanica djeluje u interakciji s molekulom koja se zove MR1, a koja se nalazi na površini svake stanice u ljudskom tijelu. Smatra se da upravo MR1 označava izobličeni metabolizam koji se događaj unutar stanice karcinoma. Istraživači tvrde i kako bi njihov T-stanični receptor mogao dovesti do "univerzalnog" liječenja raka.

Zamisao je da se od pacijenta oboljelog od raka uzme uzorak krvi. Njegove T-stanice potom bi se genetski modificirale i reprogramirale tako da same naprave receptor za otkrivanje raka. Takve stanice bi se uzgajale u laboratoriju i zatim ubrizgavale u pacijente, što je isti postupak koji se koristi i u CAR-T terapijama. Istraživanje je dosad testirano samo na životinjama i na stanicama u laboratoriju, te tek treba proći testiranje na ljudima.

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj rekli su da istraživanje ima "veliki potencijal", ali da je u preranoj fazi da bi moglo reći da će djelovati kod svih vrsta karcinoma.

- Izuzetno smo uzbuđeni zbog imunoloških funkcija T-stanice, rekli su.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.