Turistička ponuda za preosjetljive na protein pšenice

Radionicama o bezglutenskoj prehrani Ugostiteljska škola u Opatiji prati trendove

Alenka Juričić Bukarica

Arhiva NL

Arhiva NL

Projekt je započeo radionicom za oboljele od celijakije, a na kojoj je uz profesora kuharstva Damira Permana i učenike sudjelovala masterchefica Srđana Jevtić - ova škola iz Opatije se aktivno uključuje u kreiranje turističke ponude 



U okviru edukacije o bezglutenskoj prehrani početkom svibnja Ugostiteljska će škola organizirati i poseban ručak na koji će pozvati predstavnike udruga oboljelih od celijakije, predstavnike Ministarstva turizma, Ministarstva obrazovanja te Ministarstva poljoprivrede, ali i brojne druge goste – turističke djelatnike kako bi ih upoznali sa svim elementima pripreme bezglutenske prehrane. Samim time, podići će i svijest o ovom segmentu prehrane koja je kao takva također nezaobilazan dio destinacije zdravstvenog turizma na kojem je Opatija sagradila svoju turističku prošlost, a gradi i budućnost.



    – Ti podaci ukazuju na veliku potrebu prilagodbe prehrane uslijed pojave sve većeg broja oboljelih od spomenute bolesti. Jedini je način liječenja celijakije doživotna stroga, bezglutenska prehrana. S obzirom na to da se u našoj školi obrazuju budući kuhari, konobari i slastičari, želimo ih upoznati s pripremom dijetetske hrane. Htjeli bismo dati svoj doprinos liječenju osoba s celijakijom i pomoći u senzibiliziranju javnosti i turističkih djelatnika, a najbolje je započeti upravo na mjestu gdje kuhari stječu temeljna saznanja o pripremi hrane – na školskoj praktičnoj nastavi, kazala je Roth dodajući kako škola potiče uvođenje bezglutenske kuhinje u opatijske ugostiteljske objekte. To su prostori koji su vrlo bliski  njihovim učenicima i u kojima oni obavljaju veći dio svoje prakse, ali isto tako su uzeli u obzir da u Opatiji borave i mnogi domaći i strani gosti koji boluju od celijakije i nailaze na nerazumijevanje i probleme prilikom svog boravka u hotelima i odlascima u restorane. Poteškoće se često javljaju zbog nedovoljne informiranosti ugostiteljskih djelatnika jer upravo su relevantne informacije ključne za razumijevanje celijakije i pravilan tretman bolesti. Osim toga, bezglutenska dijeta je zdrava ne samo za osobe oboljele od celijakije, već i za sve one koji su odlučili ne konzumirati industrijski obrađenu hranu bogatu konzervansima. Stoga je veoma važno educirati i usavršavati ugostiteljske djelatnike u pripremi i posluživanju bezglutenske hrane, ističu u Ugostiteljskoj školi.    


Masline, šparoge, smokve…


– Opatija je turističko središte i trebala bi postati prepoznatljiva i po svojoj posebno prilagođenoj, zdravoj i privlačnoj ponudi bezglutenske kuhinje. Uz prepoznatljive namirnice ovog područja, kao što su vino, grožđe, masline, šparoge, svježe smokve te cijeli niz mediteranskih začina i ostalih zdravih proizvoda, ona bi oboljelima od celijakije mogla omogućiti ugodan i opušten boravak uz sigurnu, njima prilagođenu prehranu, dodala je ravnateljica navodeći kako ovaj projekt obuhvaća od kvalitete pripreme obroka kroz edukaciju učenika, do kvalitete usluge posluživanja hrane, a naglasak stavljaju na zdrave namirnice, zdravu pripremu i zdravu konzumaciju hrane.