Kardiovaskularne bolesti

Preskačete doručak? To bi vas moglo dovesti do – smrti

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of American College of Cardiology, po prvi put se pokazala povezanost između preskakanja doručka i povećanog rizika smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.



Za doručak se kaže da je najvažniji obrok u danu, a njegovo preskakanje moglo bi vas dovesti do – smrti.


Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of American College of Cardiology, po prvi put se pokazala povezanost između preskakanja doručka i povećanog rizika smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.


Skupina istraživača u Iowi ispitala je rezultate ankete o zdravlju i prehrani, koja je rađena od 1988. do 1994. godine, i uspoređivala ih sa zapisima o smrti do kraja 2011. Od 6,674 odraslih osoba u dobi od 40 do 75 godina, nešto više od 5 posto ih je izjavilo kako nikada nisu konzumirali doručak. Gotovo 11 posto rijetko je konzumiralo doručak, 25 posto konzumiralo je povremeno, a 59 posto svakodnevno. Zabilježeno je 2 318 smrtnih slučajeva od početka istraživanja, uključujući 619 od kardiovaskularnih bolesti.




“Preskakanje doručka povezano je sa značajno povećanim rizikom smrti zbog kardiovaskularnih bolesti”, objavili su istraživači u studiji.


Rizik od srčanih bolesti bio je veći kod onih koji nikada nisu konzumirali doručak, čak i nakon prilagođavanja raznim drugim čimbenicima rizika, uključujući socioekonomski status i indeks tjelesne mase, piše CTW News.


Čak 23,8 posto mladih ljudi u SAD-u preskače doručak svaki dan, pokazala su različita istraživanja koja su navedena u novoj studiji. Studija sa Sveučilišta Waterloo 2018. godine pokazala je da je 39 posto učenika izjavilo da jedu doručak manje od tri dana u tjednu.


Iako se čini da postoji povezanost između preskakanja doručka i visokog rizika od kardiovaskularnih bolesti, novo istraživanje ne znači nužno da je preskakanje doručka izravni uzrok kardiovaskularnih bolesti.


“Grupa ispitanika koji su izjavili da nikada nisu doručkovali češće su pušači, alkoholičari, fizički neaktivni i pretili”, napisali su Borja Ibanez i Juan M. Fernandez-Alvira u uredničkom komentaru studije.


Preskakanje doručka moglo bi imati sekundarne učinke na ponašanje i zdravlje. Izbacivanje obroka moglo bi dovesti do metaboličkih promjena, uključujući otpornost na inzulin, povišeni krvni tlak i promjene razine lipida. Preskakanje doručka također također rezultira pojavom nezdravih obrazaca, kao što su loša tjelesna aktivnost i nedostatak sna.


Studija nije uzela u obzir vrste hrane i pića koja su se konzumirala za doručak, a neki su sudionici tijekom godina mijenjali navike doručka.


Ipak, nova istraživanja mogla bi se pokazati kao koristan dodatak utvrđivanju rizika od srčanih bolesti, mišljenja su Borja Ibanez i Juan M. Fernandez-Alvira . “Ono što je jasno je da uzorak preskakanja doručka dovodi populaciju u opasnost”, napisali su u uredničkom komentaru.


Skupina istraživača u Iowi ispitala je rezultate ankete o zdravlju i prehrani, koja je rađena od 1988. do 1994. godine, i uspoređivala ih sa zapisima o smrti do kraja 2011. Od 6,674 odraslih osoba u dobi od 40 do 75 godina, nešto više od 5 posto ih je izjavilo kako nikada nisu konzumirali doručak. Gotovo 11 posto rijetko je konzumiralo doručak, 25 posto konzumiralo je povremeno, a 59 posto svakodnevno. Zabilježeno je 2 318 smrtnih slučajeva od početka istraživanja, uključujući 619 od kardiovaskularnih bolesti.


“Preskakanje doručka povezano je sa značajno povećanim rizikom smrti zbog kardiovaskularnih bolesti”, objavili su istraživači u studiji.


Rizik od srčanih bolesti bio je veći kod onih koji nikada nisu konzumirali doručak, čak i nakon prilagođavanja raznim drugim čimbenicima rizika, uključujući socioekonomski status i indeks tjelesne mase.


Čak 23,8 posto mladih ljudi u SAD-u preskače doručak svaki dan, pokazala su različita istraživanja koja su navedena u novoj studiji. Studija sa Sveučilišta Waterloo 2018. godine pokazala je da je 39 posto učenika izjavilo da jedu doručak manje od tri dana u tjednu.


Iako se čini da postoji povezanost između preskakanja doručka i visokog rizika od kardiovaskularnih bolesti, novo istraživanje ne znači nužno da je preskakanje doručka izravni uzrok kardiovaskularnih bolesti.


“Grupa ispitanika koji su izjavili da nikada nisu doručkovali češće su pušači, alkoholičari, fizički neaktivni i pretili”, napisali su Borja Ibanez i Juan M. Fernandez-Alvira u uredničkom komentaru studije.


Preskakanje doručka moglo bi imati sekundarne učinke na ponašanje i zdravlje. Izbacivanje obroka moglo bi dovesti do metaboličkih promjena, uključujući otpornost na inzulin, povišeni krvni tlak i promjene razine lipida. Preskakanje doručka također također rezultira pojavom nezdravih obrazaca, kao što su loša tjelesna aktivnost i nedostatak sna.


Studija nije uzela u obzir vrste hrane i pića koja su se konzumirala za doručak, a neki su sudionici tijekom godina mijenjali navike doručka.


Ipak, nova istraživanja mogla bi se pokazati kao koristan dodatak utvrđivanju rizika od srčanih bolesti, mišljenja su Borja Ibanez i Juan M. Fernandez-Alvira . “Ono što je jasno je da uzorak preskakanja doručka dovodi populaciju u opasnost”, napisali su u uredničkom komentaru.