Savjeti za prehranu

Kad vas uhvati gripa i gubite apetit: Evo što je poželjno konzumirati za jačanje imuniteta

Sanda Milinković

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Potrebno je konzumirati manje količine hrane koja će vam dati energiju.



Kada vi ili netko od vaših ukućana ima gripu, obično je hrana na posljednjem mjestu. Normalno je stanje smanjiti obroke tijekom gripe, jer tada imate i smanjeni apetit. Potrebno je konzumirati manje količine hrane koja će vam dati energiju i sastojke koji će vam pomoći da se oporavite.


Temeljac


Healthline prenosi da je temeljac jedna od najboljih namirnica koju možete konzumirati dok imate gripe. Bilo da se radi o povrtnom ili pilećem temeljcu, sprječava dehidraciju i pomaže ublažavanju bolnog grla te uklanjanju osjećaja začepljenosti. 


Pileća juha


Piletina vašem tijelu daje željezo i protein, a povrće poput mrkve i celera daje zdrave nutrijente. Pileća juha kombinira prednosti temeljca uz pomoć dodatnih sastojaka. Može se jesti kroz čitavo trajanje oboljenja od gripe, ali je važno paziti na unos soli. 


Češnjak




Ovo se povrće u alternativnoj medicini koristi kao prirodni antibiotik već stoljećima. Jedna je studija pronašla pozitivne učinke češnjaka kao dodatka prehrani kod jačanja imuniteta i smanjenja jačine simptoma gripe. Ne morate jesti dodatak već i sam, sirovi, prirodni češnjak. Zbog sposobnosti da utječe na poboljšanje imuniteta, razmislite o konzumiranju češnjaka na prve znakove gripe.


Jogurt


Prema studiji koju je provela  International Immunopharmacology, jogurt pomaže u njegovanju natečenog grla i jača imunološki sustav. Sadrži i protein, a valjalo bi birati jogurte bez dodatnih šećera. 


Voće s vitaminom C


Vitamin C je važan nutrijent koji pomaže ojačati imunološki sustav što je vrlo važno kada smo bolesni. Dodatci mogu pomoći, ali konzumacija vitamina C je snažnija direktno iz namirnica koje konzumirate. Dok imate gripu, grickajte voće bogato ovim vitaminom, poput jagoda, rajčica i citrusnih vrsta. 


Lisnato povrće


Špinat, kelj i ostalo lisnato povrće može pomoći ojačati imunološki sustav tijekom gripe. Sadrže i vitamin C i vitamin E, a možete ih kombinirati u popularnom smoothieju. Možete ih jesti i sirove uz nekoliko kapljica limuna i maslinovog ulja, tijekom čitavog trajanja bolesti. 


Brokula


Mnogima mrska, brokula je snažan izvor nutrijenata koji može pomoći našem organizmu. Tek jedna porcija pruža vitamin C, vitamin E, kalcij i zdrava vlakna. Kada osjetite da vam se sredinom ili pred kraj trajanja gripe vraća apetit, razmislite o konzumiranju tog povrća – možete napraviti i juhu od brokule. 


Zobena kaša


Kada ste bolesni, vruća zdjelica zobene kaše može biti umirujući odabir hrane pun nutrijenata. Zob, kao i druge cjelovite žitarice, prirodan je izvor vitamina E, sadrži antioksidanse i Beta-glucan koji pokreće imunološku reakciju u tijelu kreirajući obrambeni sustav protiv virusnih, bakterijskih, gljivičnih i drugih uzročnika bolesti. 


Začini


Pred kraj gripe, postoji mogućnost da imate snažnije začepljene sinuse i pluća. Određeni začini, poput papra i ljutitog hrena, mogu pomoći u “razbijanju” tog osjećaja tako da možete bolje disati. No, ove je začine potrebno izbjegavati ako imate upaljeno ili nateklo grlo, savjetuje Healthline.


Tijekom gripe i mnogih drugih bolesti, gubi se visok udio tekućine iz našeg organizma. Važno se dobro hidratizirati, a najbolji saveznik u tome je voda koja djeluje poput prirodne detoksikacije organizma. 


Ako niste obožavatelj vode, pripremite si čaj od đumbira, biljni čaj s medom, čaj od meda i limuna te 100 posto prirodne sokove, bez dodatnih zaslađivača.