Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Nova zdravstvena studija

Gotovo svi zaspemo na ovaj način, ali znanstvenici tvrde da se zbog toga - debljamo

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 16. lipanj 2019. u 20:34 2019-06-16T20:34:00+02:00

Dnevno izlaganje svjetlu i tami pomaže našem "tjelesnom satu" koji regulira metabolizam, hormone, krvni tlak i ostale tjelesne funkcije. 

CHICAGO  — Uspavljivanje i spavanje kraj televizije, kao i spavanje uz druga svijetla, pobrka vaš metabolizam i vodi do debljanja. Zaključak je to nove preliminarne studije u SAD-u, koju prenosi Associated Press.

Nacionalni zdravstveni institut ovog je ponedjeljka objavio studiju koja nije ultimativni dokaz, ali sugerira da izlaganje svijetlu navečer, može predstavljati zdravstvene rizike.

"Prateći evoluciju, trebali bi spavati navečer, na tamnim mjestima. Važno je da ljudi to shvate zbog raznolikih zdravstvenih razloga", rekao je vodeći autor Dale Sander, znanstvenik Nacionalnog zdravstvenog instituta. 

Dnevno izlaganje svijetlu i tami pomaže našem "tjelesnom satu" koji regulira metabolizam, hormone, krvni tlak i ostale tjelesne funkcije. 

Istraživanje predlaže da ometanje tipičnog kruga u pogledu spavanja može dovesti do lošeg spavanja i povećanja rizika od visokog krvnog tlaka, dijabetesa, depresije i prekomjerne težine.

Istraživački je tim analizirao zdravlje i životni stil na temelju gotovo 44 tisuće žena u Americi koje su se uključile u studiju zbog traženja uzroka raka dojki. Analiza se koncentrirala na podatke o spavanju, izlaganju svjetlosti i debljanju tijekom studije, ali ne i na rak dojke. 

Žene u studiji su prošle medicinske testove i ispunile upitnike kada su se uključile u istraživanje, te ponovno nakon nekog vremena. One koje su prijavile spavanje (navečer) u sobi s upaljenom televizijom ili svjetlom, imale su više izgleda za dobivanjem na težini tijekom perioda od pet godina, u odnosu na one koje spavaju u mraku. Također, imaju 30 posto više šansi da postanu prekomjerno teške.

Sandler kaže da je uvjeren da dodatni kilogrami nisu došli od primjerice grickanja slatkiša navečer, jer je analiza uključila druge varijable koje mogu utjecati na promjenu težine, poput dijete, fizičke aktivnosti i trajanja sna.

Znanstvenik dodaje i da će rezultati kod muškaraca vrlo vjerojatno dati jednako rješenje.

Neka istraživanja kod životinja i manje studije kod ljudi, pronašle su vezu između izlaganja svjetlosti i debljanja.Nije još sigurno kako, ali znanstvenici misle da se radi o hormonskom poremećaju povezanom sa spavanjem i apetitom. 

Stručnjak za spavanje i poremećaje biološkog ritma, dr. Phyllis Zee, kaže da je ova studija vrlo važna. "Pravilan 'tajming' svjetlosti bi se trebao doživljavati kao zdrav način života, zajedno s pravilnom prehranom i vježbom", prenosi AP.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.