Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Društvena stigma

Znanost potvrđuje: Evo zašto vam nameću stigmu kad vas pitaju o braku

FOTO/Pixnio
FOTO/Pixnio
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2019. u 10:59 2019-06-12T10:59:56+02:00

„Muškarci prave manje rizike, više zarađuju na poslu i žive malo dulje. Žene, s druge strane, ranije umire od onih neudanih. Najzdravija i najsretnija podgrupa populacije su žene koje se nikada nisu udale niti imale djecu.“

Znanost potvrđuje tezu da su neudane žene, kao i žene bez djece, najsretnija podgrupa u populaciji. Ove su žene sklonije duljem životu od njihovih udanih prijateljica i majki.

Paul Dolan, profesor bihevioralnih znanosti (London Shool of Economics) kaže da posljednji dokazi ukazuju na to da tradicionalni markeri koji su do sada korišteni za mjerenje uspjeha, nisu u vezi sa srećom, posebice glede braka i podizanja djece.

„Imamo uzdužne podatke koji su iste ljudi pratili određeno vrijeme, ali napravit ću veliku štetu znanosti i jednostavno reći – ako si muškarac, vjerojatno se trebaš oženiti, ali ako si žena – nemoj se gnjaviti“, kaže.. 

Profesor dodaje da muškarci imaju koristi od braka jer se „smire“.

„Muškarci prave manje rizike, više zarađuju na poslu i žive malo dulje. Žene, s druge strane, ranije umire od onih neudanih. Najzdravija i najsretnija podgrupa populacije su žene koje se nikada nisu udale niti imale djecu.“, prenosi Guardian.

Dolanova posljednja knjiga, „Happy Ever After“ citira dokaze iz jedne ankete koja je uspoređivala razinu zadovoljstva i nesretnosti kod ne/oženjenih, rastavljenih i razdvojenih pojedinaca, te udovaca i udovica.

Dolan kaže da muškarci imaju više zdravstvenih koristi u braku. Brak na zdravlje žena nema nikakav utjecaj, iako žene u srednjoj dobi imaju veći rizik od psihičkih i mentalnih stanja nego žene koje nisu u braku.

Profesor objašnjava da postojeći narativ o braku i djeci kao znaku uspjeha, znači da takva stigma može dovesti do toga da se „slobodne“ žene osjećaju nesretno.

„Ako ste 'slobodna' žena u četrdesetima koja nikad nije imala djece, dobit ćete: 'šteta, možda jednog dana pronađeš pravog muškarca i to se promijeni'. Ne, možda upozna pogrešnog muškarca i to se promijeni. Možda upozna muškarca koji ju čini manje sretnom i zdravom i brže umre“, zaključuje profesor, a objavljuje Guardian

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.