Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Nezakonita prodaja

Zaplijenjena 1,7 tona mladih morskih pasa i riba spremnih za ilegalnu prodaju

Izvor: UAE/Ministarstvo za klimatske promjene i okoliš
Izvor: UAE/Ministarstvo za klimatske promjene i okoliš
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2019. u 8:05 2019-03-08T08:05:58+01:00

Tijekom nedavne inspekcije na tržištu u Dubaiju zaplijenjeno je 1,7 tona nezakonito ulovljenih mladih morskih pasa i riba.

U iznenadnoj inspekciji koju je proveo Odjel za usklađenost s okolišem u Ministarstvu za klimatske promjene i okoliš (MOCCAE), zaplijenjeno je gotovo dvije tone morskih pasa i riba od lokalnih dobavljača koji su ih pokušavali ilegalno prodati, prenosi Sea Voice News.

Vlasnici trgovina su kažnjeni novčanim kaznama zbog prekršenih zakona koji se odnose na sprječavanje ribolova, prodaju i prodaju zaštićenih riba. UAE je zabranio ribolov i prodaju morskih pasa tijekom pet mjeseci ove godine, od veljače do lipnja, kako bi omogućio morskim psima da se razmnožavaju i rastu.

Prošle godine je ministarstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata pokrenulo projekt četverogodišnjeg postrojenja za zaštitu morskih pasa od pretjeranog izlova jer su razine zaliha brzo opadale, a neke vrste nisu viđene desetljećima.

Morski psi igraju ogromnu ulogu u morskim ekosustavima i održavaju ravnotežu unutar njih. Mnoge vrste su na vrhu hranidbenog lanca te održavaju razinu nižih vrsta u normalnom broju te se rješavaju bolesnih i slabih jer je njih najlakše loviti. Samim time, čine oceane zdravima.

Istraživači procjenjuju da se svake godine ubije više od 100 milijuna morskih pasa, a većina smrtnih slučajeva dolazi od industrije peraja morskih pasa i prilova.

Službenici ministarstva savjetovali su stanovnicima UAE da prijave kršitelje zakona o ribolovu tako što će nazvati besplatni telefonski broj ili putem svojih kanala društvenih medija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.