Foto Facebook
Na "meniju" će se naći proizvodi iz cijeloga svijeta poput juhe od ptičjeg gnijezda, bikova penisa, mravlje larve ili prženih domaćih zamoraca, a cilj je da posjetitelji razmisle o tome što određenu hranu za njih čini odvratnom, dok neku drugu takvom ne smatraju.
Cilj je muzeja koji se otvara krajem listopada posjetiteljima pružiti uvid u različitu neobičnu hranu, odbojnog porijekla, izgleda ili mirisa.
Na “meniju” će se naći proizvodi iz cijeloga svijeta poput juhe od ptičjeg gnijezda, bikova penisa, mravlje larve ili prženih domaćih zamoraca, a cilj je da posjetitelji razmisle o tome što određenu hranu za njih čini odvratnom, dok neku drugu takvom ne smatraju.
– Želim da ljudi razmisle što smatraju odvratnim i da shvate da se to odvratno nalazi u oku promatrača. Obično smatramo takvim ono s čime nismo upoznati, dok na jela s kojima smo odrastali obično nisu odvratna, neovisno o tome što bi ona bila, objašnjava za The Washington Post osnivač muzeja Samuel West.
West, koji je osnivač i švedskog Muzeja gubitaka, kaže da odabrana hrana predstavlja mnoštvo kultura tako da se posjetitelji mogu i začuditi kada među “odvratnom” hranom pronađu neki domaći specijalitet.
– Nastojim sve tretirati na isti način, i zbog toga sam mislio da će biti interesantno dok radimo – uperiti leću i natrag prema nama, rekao je West. Naime, među odabranom se hranom nalazi i nešto od klasične švedske trpeze koja će strancima slabijeg želuca vjerojatno biti -odvratna.
West se nada da će upravo ta komponenta brojne “odvratne” hrane na jednom mjestu potaknuti posjetitelje da razmisle o tome što je zapravo u cijeloj priči odvratno.
– Je li zbilja toliko gadno pojesti skakavca ako jedemo slaninu? Ili je li odvratno jesti zamorce ako redovito jedemo govedinu, pita se West.