Jedu ih milijuni

U Berlinu umro “izumitelj” kebaba

Hina

Sočno meso, rezano s ražnja koji se okreće, s raznim dodacima i umacima, jedno je od najpopularnijih jela brze hrane u Njemačkoj, ali i drugdje

BERLIN Turski useljenik, kojega smatraju izmuiteljem doner kebaba (u Hrvatskoj se to jelo jednostavno zove kebab), umro je u Berlinu u dobi od 80 godina, izvijestio je BBC u subotu.Kadir Nurman postavio je 1972. u zapadnom Belrinu svoj kiosk u kojem je prodavao pečeno meso i salatu u pecivu sličnom lepinji. Prije toga on je naime primijetio užruban ritam grada i pomislio kako bi se Berlinčanima možda svidio obrok koji mogu ponijeti.Iako ima i drugih mogućih »izumitelja donera«, Nurmanov doprinos je 2011. priznala udruga proizvođača donera.Sočno meso, rezano s ražnja koji se okreće, s raznim dodacima i umacima, od tada je postalo jedna od najpopularnijih jela brze hrane u Njemačkoj, ali i drugdje.Po udruzi proizvođača turskog donera, koja ima sjedište u Berlinu, u Njemačkoj postoji 16.000 prodavaonica donera.Samo u Berlinu ih je više od tisuću, a njemačke tvrtke koje proizvode meso i opremu potrebnu za pripremu donera opskrbljuju 80 posto tržišta EU-a.Nurman, koji je u Njemačku emigrirao 60-ih godina, nije patentirao svoj izum te se nije posebno okoristio uspjehom donera. U razgovoru za Frankfurter Rundschau 2011. nije, međutim, pokazao ogorčenje. Bio je sretan što toliko Turaka može za život zarađivati donerima i što ih milijuni ljudi jedu.