Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Promicanje fosilnih goriva

Trumpova administracija osmislila novu riječ za prirodni plin - zovu ga plin slobode

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. svibanj 2019. u 13:20 2019-05-30T13:20:40+02:00

Ako ste se rugali riječi "zapozorje" - pripremite kokice

Nacionalizam i promicanje fosilnih goriva idu ruku pod ruku s Trumpovom administracijom. No, Ministarstvo energetike u utorak je ovu vezu dovela na novu razinu.

Ministarstvo je dalo priopćenje za medije u kojem je navedeno da se prirodni plin sada naziva „plin za slobodu“. Neočekivani novi nadimak debitirao je u priopćenju objavljenom u utorak u kojem je objavljeno odobrenje dodatnog izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz terminala na otoku Quintana u Teksasu, prenosi Time.

"Povećanje izvoznih kapaciteta iz projekta Freeport LNG ključno je za širenje plina slobode diljem svijeta dajući američkim saveznicima raznolik i pristupačan izvor čiste energije", kazao je Mark W. Menezes, podtajnik Ministarstva za energetiku.

Kasnije u priopćenju, Steven Winberg, pomoćnik tajnika za fosilnu energiju, izjavio je kako odjel promiče učinkovit regulatorni sustav koji će omogućiti da se "molekule slobode SAD-a izvoze u svijet."

Sekretar za energetiku Rick Perry, bivši guverner Teksasa, izjednačio je prirodni plin sa "slobodom" u prošlosti. U siječnju 2018. Perry je izjavio da je davanje pristupa energiji saveznicima "neprocjenjiva" vrsta slobode.

"Sjedinjene Države ne izvoze samo energiju, mi izvozimo slobodu", kazao je Perry.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.