Photo/Wine Bottles/Pixabay
Velika proizvodnja prosecca dovodi do dramatičnog povećanja erozije tla, tvrde istraživanja.
Povećanje proizvodnje pjenušavog vina zahtijeva i nove vinograde, koji na sjeveru Italije uzrokuju dramatično povećanje erozije tla. S proizvodnjom od 500 milijuna boca godišnje, gotovo se svakodnevno sade novi vinogradi na talijanskim brežuljcima.
No, kada na tom području padne kiša i natopi zemljište koje je siromašno prirodnom vegetacijom, dolazi do erozije tla zbog koje se pesticidi odlijevaju u potoke i rijeke, navodi britanski Telegraph, Istraživanje Sveučilišta u Padovi došlo je do zaključka da na svaki bocu
Ta brojka na godišnjoj razini iznosi 400 tisuća tona zemlje, svake godine. Rezultati istraživanja upućuju da se gotovo tri četvrtine erozije događa u vinogradima između gradova Conegliano i Valdobbiadene. Tamo je stopa erozije tla 11 puta veća od talijanskog prosjeka.
Lokalni političar, Graziano Azzalin kaže da postoje posljedice za okoliš, zbog sađenja sve većeg broja vinograda.
Proizvođači pjenušavog vina, odbacuju ovakva istraživanja pod tvrdnjom da su senzacionalistička i ne temelje se na objektivnim podatcima. Konzorcij proizvođača kaže da je briga o tlu, kao i koraci koje poduzimaju protiv erozije, “
Dodaju i da ova regija proizvodi grožđe još od vremena Napoleona i da to čine besprijekorno, prenosi Telegraph. Guverner Venecije, Luca Zaia, već dulje vremena tvrdi da su vinogradi poslužili kao žrtveni jarci za štetu koja se nanosi okolišu.