Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Vikend je bolje provesti s čekićem u rukama

'Sam svoj majstor' živi dulje

'Sam svoj majstor' živi dulje
'Sam svoj majstor' živi dulje
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2013. u 13:04 2013-10-02T13:04:04+02:00

Istraživanje je loša vijest za muškarce koji vikend provedu u naslonjaču jer 'sami svoji majstori' u dobi od 50 do 64 godine imaju 23 posto manje izglede da će umrijeti mladi od bilo kojeg uzroka

LONDON  'Sami svoji majstori', muškarci koji se redovito preznoje vikendima sami popravljajući po kući ili oko nje, imaju dulji životni vijek, pokazalo je dansko istraživanje koje prenosi britanski list Daily Mail.
Istraživanje je loša vijest za muškarce koji vikend provedu u naslonjaču jer 'sami svoji majstori' u dobi od 50 do 64 godine imaju 23 posto manje izglede da će umrijeti mladi od bilo kojeg uzroka.
Danski stručnjaci proučavali su u okviru dugoročne studije 60 tisuća sredovječnih muškaraca i žena kako bi utvrdili utjecaj raznih oblika tjelesnih aktivnosti na duljinu njihova života.
Bavljenje sportom poput trčanja ili vožnje biciklom kod žena smanjuje izglede za prijevremenu smrt za 25 posto, a kod muškaraca za 22 posto. Utvrđeno je i da vrtlarenje produljuje život, posebno kod muškaraca.
Istraživanje nije pokazalo da puno vremena posvećenog tjelesnim aktivnostima dodatno smanjuje rizik od prerane smrti u odnosu na ljude koji se tjelesnim aktivnostima bave umjereno. Zaključak znanstvenika stoga je da je važnije sudjelovati u bilo kojoj tjelesnoj aktivnosti nego provoditi sate u njoj.
»To bi moglo sugerirati da je izbjegavanje sjedilačkog načina života važnije od velikog broja sati provedenog u vježbanju«, zaključili su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Epidemiology.
Drugo istraživanje objavljeno početkom tjedna pokazuje da samo pola sata vježbanja dnevno može za 20 posto smanjiti visoki krvni tlak koji je faktor rizika za srčane i moždane udare.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze