Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
17. studenoga 2019.
Točka zasićenja

Psihologinja potvrdila: Slušanje previše božićne glazbe uzrokuje stres

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 25. prosinac 2018. u 8:25 2018-12-25T08:25:08+01:00

Od kraja studenog, pa sve do 26. prosinca, božićnu glazbu je nemoguće izbjeći. Čujemo ju na radiju, na televiziji, na štandovima, u kafićima i u gotovo svakom dućanu. Neki božićnu glazbu ne podnose, a neki joj se krenu veseliti krajem ljeta, no je li ona dobra za nas?

Slušanje previše božićne glazbe je loše za vas, potvrdila je psihologinja Linda Blair, piše Big Think.

Konstantna glazba koja započinje u studenom i intenzivira se sve do Božića, čini ljude sretnima, ali polako postaje ljudima psihički zatvor sve više i više, jer čuju iste pjesme po tko zna koji put. Nakon određene točke, slušanje iste glazbe postaje stres.

To je osobito loše za ljude koji rade u prodaji, koji moraju naučiti podešavati božićnu glazbu ako žele funkcionirati na poslu. Fenomen koji se naziva učinak "puke izloženosti" uzrokuje da volimo stvari koje su nam poznate. Česte interakcije s nečim što nam je poznato nas navode da imamo bolje mišljenje o tome. To je poput Stockholmskog sindroma, a oglašivači to često koriste.

Međutim, postoji točka prekomjernog zasićenja koja nas tjera da nam počne smetati ono s čime smo neprestano u interakciji.

Blair objašnjava kako zbog blagdanske glazbe polako počinjemo osjećati stres: Ljudi koji rade u trgovinama bi trebali ugasiti božićnu glazbu, jer ako to ne učine, to ih uistinu sprječava da se usredotoče na bilo što drugo. Jednostavno troše svu svoju energiju pokušavajući ne čuti ono što čuju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.