Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
22. siječnja 2020.
Redovnička tradicija

Pivo Grimbergen će nakon 200 godina ponovno proizvoditi belgijski redovnici

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. svibanj 2019. u 9:59 2019-05-30T09:59:59+02:00

Očekuje se da će proizvoditi svoje pivo krajem 2020. godine. "Za nas je važno gledati na baštinu, na svećeničku tradiciju proizvodnje piva, jer je uvijek bila tu"

Belgijski redovnici u opatiji Grimbergen ponovno će variti pivo nakon pauze od više od 200 godina.

Opatija, čiji je amblem feniks s latinskim geslom "Ardet nec consumitur", što znači "Spaljena, ali ne uništena", bila je opljačkana i francuska vojska je 1795. godine uništila pivovaru.

No, tradicija proizvodnje piva koja datira iz 13. stoljeća bit će oživljena s planovima za izgradnju nove pivovare u samostanskom kompleksu u Grimbergenu, gradu sjeverno od Bruxellesa.

Očekuje se da će proizvoditi svoje pivo krajem 2020. godine. "Za nas je važno gledati na baštinu, na svećeničku tradiciju proizvodnje piva, jer je uvijek bila tu", izjavio je za Reuters pater Karel Stautemas.

"Pivo i vjerski život uvijek su se sastajali", rekao je Karel, jedan od 11 norbertinskih redovnika koji žive u opatiji.

pivo 2

Nakon tečaja na skandinavskoj školi pivarstva u Kopenhagenu ove godine, on će postati jedan od pet do šest radnika u novoj pivovari.

Marc-Antoine Sochon, stručnjak iz Carlsberga, koji će biti glavni povjerenik projekta, izjavio je da je objekt od 10.000 hektolitara godišnje namijenjen za proizvodnju ograničene verzije piva koje se već proizvodi u komercijalnoj veličini pod imenom Grimbergen.

"Zadržat ćemo isti kvasac, koji će donijeti svu voćnost i pikantnost, a mi ćemo početi kopati prema više inovacija, kao što je starenje u bačvi", kazao je Sochon, dodajući da bi posebne serije izdanja mogle biti samo 60 hektolitara.

Opatija, osnovana 1128. godine, vezana je uz komercijalne pivare od 1950-ih godina kada je lokalna pivovara Maes zatražila od redovnika da koriste ime i amblem Grimbergena.

Oko 1,5 milijuna hektolitara te marke sada se proizvodi na globalnoj razini, s Heinekenovom jedinicom Alken-Maes koja ga proizvodi i prodaje u Belgiji, dok ga Carlsberg uglavnom proizvodi u Francuskoj za druga tržišta.

Projekt, koji će Carlsberg financirati, ima za cilj usredotočiti se na korištenje usjeva proizvedenih na lokalnoj razini. Opatija je zasadila hmelj u svom vrtu. Tu će biti i centar za posjetitelje.

Grimbergenovi redovnici slijedit će pravila belgijskih proizvođača trapista, usmjeravat će profit prema održavanju opatije i podupiranju dobrotvornog rada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.