Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
15. studenoga 2019.
SmartCan

Odlična novost za one koji ne vole dosadni kućanski posao: Ove kante samo iznose smeće iz stana

FOTO/SmartCan Screenshot
FOTO/SmartCan Screenshot
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2019. u 7:22 2019-10-04T07:22:28+02:00

Kantom se upravlja putem aplikacije, a cijena još nije poznata.

Odlična vijest je izum "SmartCan-a", pametnih kanti za smeće koje same iznose smeće i koje je osmislio američki inženjer Andrew Murray. "Želimo pomoći ljudima da eliminiraju nepotrebne kućanske poslove iz svakodnevnog života. Vidimo mogućnost da pomognemo smanjiti teret dosadnih zadataka s kojima se svi suočavaju", kaže Murray, a prenosi VT.

Kanta koja se sama vozi funkcionira tako da instalirate aplikaciju i odaberete dane u tjednu tijekom kojih želite da se smeće iznese. "Korisnik može uskladiti kantu sa smartphoneom, postaviti datum i lokaciju, a kanta će se onda sama izvesti temeljem regularnih intervala", stoji na mrežnoj stranici koja predstavlja ovu genijalnu kantu za smeće.

Prema pisanju portala Gizmodo, SmartCans se oslanjaju na nekoliko priključnih stanica za navigaciju, što bi moglo biti problematično onima koji žive na područjima gdje im grad jednostavno ne dozvoljava da ih ugrade na javnu površinu ili gdje postoji rizik da ih ošteti pojačan promet.

Postoje i drugi potencijalni logistički zapreci, uključujući vjerojatnu potrebu vlasnika kante da se sjeti otvoriti garažna ili dvorišna vrata da bi kante mogle izaći van. 

Postavlja se i pitanje cijene, koju tek treba otkriti. Plastične kante za smeće koje su sklone pucanju, relativno je jeftino zamijeniti. S Gizmoda zaključuju da ako SmartCan bude koštao nekoliko stotina dolara, postoji mogućnost da kod korisnika probudi veću želju za brigom i očuvanjem, od one koju su do sada ulagali u automobil. Dodaju da bi redovito pranje kante i osiguranje čistog i urednog puta do pločnika moglo stvoriti više posla, unatoč tome što bi ga trebala smanjiti. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.