Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
28. ožujka 2020.
Stres i strah

Neizvjesna situacija pomaže nesanici: Probajte se umiriti pomoću ovih tehnika disanja

FOTO/iStock
FOTO/iStock
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2020. u 7:55 2020-03-24T07:55:00+01:00

Neizvjesna situacija u kojoj se trenutno nalazimo, strah, bombardiranje vijestima, informacijama i savjetima, potresi i anksioznost, kod mnogih su ovih dana uzrokovali nesanicu i nekvalitetan san.

Svatko tko ima problema sa spavanjem jako dobro zna kakva je borba budnog uma dok pokušavate zaspati. Bilo da se radi o tjeskobi, stresu ili neprestanom popisu zadataka koji su prisutni u vašoj podsvijesti, to će vas držati budnima i otežavati san. Vježbanje specifičnih tehnika disanja možda bi moglo biti rješenje za kvalitetan noćni odmor. Problemi sa spavanjem često su uzrokovani našom nesposobnošću da isključimo um i opustimo tijelo, a to je mjesto gdje disanje može pomoći. Polagano, kontrolirano disanje pokreće prirodni odgovor tijela za opuštanje. Otkucaji srca se usporavaju, mišići se opuštaju, a um smiruje, čineći vas psihički i fizički spremnijima da lako zaspite, piše Harper's Bazaar.

Dakle, umjesto da prebirete po svom rasporedu rada ili pretjerano analizirate dnevne razgovore dok pokušavate zaspati, zašto ne biste skrenuli pozornost na svoje disanje, naučite kako ga koristiti kao tehniku ​​opuštanja i isprobajte koja metoda za vas najbolje funkcionira.

1. Najbolje tehnike disanja za anksioznost

Kad patite od simptoma tjeskobe i ne možete prestati brinuti, prosto brojanje daha može usporiti mentalno brbljanje, spriječiti eskalaciju brige i pomoći vam da stignete na mirno i usredotočeno mjesto. Kako se nositi s anksioznošću može biti tako jednostavno kao i dah. Pokušajte s brojanjem daha do 40. Za početak, brojite izdisaje i udisaje od 40 do 20. Zatim od 20 do 0 računajte samo izdisaje. Nakon toga nastavite normalno disati, ali sa svjesnošću daha.

Ako vam je to teško, onda je u redu započeti tehniku ​​s nižim brojevima. Važno je da trenirate svoj um da se usredotočite tamo gdje želite, a ne na beskrajne brige.

2. Najbolje tehnike disanja kada ste pod stresom

Dok anksioznost često uključuje opći i široki osjećaj zabrinutosti, stres je obično povezan s određenim događajem ili područjem vašeg života, kao što je radni zadatak ili nadolazeći govor. Ako ste pod stresom jer se suočavate s novim izazovom na poslu ili se selite iz svoje zone komfora, ne brinite. Normalno je da u ovim situacijama osjećate pritisak. Ali da biste postigli najbolje rezultate potrebno je da se osjećate mirno i pod naponom, a to se neće dogoditi ako ne budete spavali.

Jedna tehnika koja bi mogla pomoći je jednostavno alternativno disanje nosnicom. Kako? Zatvorite desnu nosnicu i udišite kroz lijevu. Zatim zatvorite lijevu stranu i izdahnite kroz desnu stranu. Udahnite udesno. Izdišite lijevo. Nastavite disati polako i duboko s jedne na drugu stranu. Nadam se da bi se zbog toga trebalo osjećati mirno i usredotočeno. Zatvorite oči, zamislite kako uspješno ispunjavate bilo koji izazov na koji ste naišli, a zatim se opustite u snu.

3. Najbolje tehnike disanja kada previše razmišljate

Svi smo to napravili - došli smo u uznemireno stanje prije spavanja gledajući intenzivnu dramu ili satima skrolajući po pametnom telefonu. Ova vrsta aktivnosti stavlja simpatičku granu vašeg autonomnog živčanog sustava u prekomjerni rad. Kao rezultat toga, hormoni stresa adrenalin i kortizol u krvi otežavaju isključenje vašeg previše stimuliranog uma i napetog tijela. Stoga udahnite četiri sekunde i izdahnite šest sekundi kroz nos.

Duži izdah poput ovog pokreće reakciju opuštanja. U kratkom vremenu vaše tijelo će biti bez adrenalina i kortizola i osjećati ćete se puno bolje.

 4. Najbolje tehnike disanja kod nesanice

Izuzetno je iritantno kad se probudite usred noći i ne možete zaspati. U ovom slučaju, krenite od vrha glave. Spustite se niz desnu stranu tijela, oko ruku i nogu.

Zatim se vratite lijevom stranom tijela prema kraju gdje ste započeli. Držite um okupiran ovim 'tragom tijela', dok polako i duboko dišete od trbuha.

Druga je mogućnost jednostavno primijetiti pauze između daha. Promatrajte kako vam se dah na trenutak smiri, ali i um se prirodno smiruje. Ponekad su ove male stanke potrebne kako biste naučili kako spavati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.