Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
17. listopada 2019.
Hodočasnici zauzeli Manilu

Milijuni Filipinaca u procesiji iza "crnog Isusa Nazarećanina"

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2014. u 8:30 2014-01-09T08:30:00+01:00

Svake godine ozlijedi se više desetaka hodočasnika. Na svom putu naguravaju se, gaze jedni druge kako bi poljubili komadić kipa ili ga pomilovali bijelom maramicom

MANILA - Milijuni vjernika hodali su u četvrtak ulicama Manile u procesiji iza "crnog Nazarećanina", drvenog kipa Isusa s križem, koji je predmet štovanja na Filipinima, gorljivoj katoličkoj zemlji.

Bosih nogu poput Isusa na Golgoti, hodočasnici su pobožno slijedili statuu Isusa koju su donijeli Španjolci u 17. stoljeću a Filipinci joj pripisuju čudotvorne moći.

Procesija se proteže duž šest kilometara u središtu glavnog grada, između parka Rizal i Bazilike crnog Nazarećanina u četvrti Quiapo.

Svake godine ozlijedi se više desetaka hodočasnika. Na svom putu naguravaju se, gaze jedni druge kako bi poljubili komadić kipa ili ga pomilovali bijelom maramicom.

Kip Isusa u prirodnoj veličini donijeli su u Manilu 1607. svećenici iz Meksika. Kip je pocrnio tijekom plovidbe u brodskom požaru.

Sto milijuna Filipinaca ili 80 posto stanovništva katoličke je vjere što je posljedica četiri stoljeća španjolske kolonizacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.