Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
15. prosinca 2019.
Višestruke koristi

Majke koje doje imaju uži struk i manji obujam kukova što smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2019. u 18:19 2019-06-13T18:19:45+02:00

Majke koje su dojile više od šest mjeseci imale tanji struk za gotovo četiri centimetra u usporedbi sa strukom onih majki koje su prestale dojiti nakon šest mjeseci ili čak i ranije

 

Dojenje beba je jedan je od najzahtjevnijih dijelova majčinstva, no njegove su prednosti višestruke za novorođenče. Međutim, osim što je dojenje dobro za bebe, ono je odlično i za majke.

Naime, najnovija istraživanja pokazala su kako dojenje utječe na obujam struka kod majke.

U istraživanju zvanom “Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici” Sveučilišta u Pittsburghu i Državnog sveučilišta Michigan sudjelovalo je 700 žena, piše Geek.hr.

Znanstvenici su pratili majke sedam do 15 godina nakon što su rodile, a rezultati koji su objavljeni u časopisu Journal of Women’s Health pokazali su zanimljive rezultate.

Majke koje su dojile više od šest mjeseci imale tanji struk za gotovo četiri centimetra u usporedbi sa strukom onih majki koje su prestale dojiti nakon šest mjeseci ili čak i ranije. Osim toga, majke koje su duže dojile imale su i manji obujam kukova.

Znanstvenici su uzeli u obzir dob, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i razne faktore zdravog načina života.

Postporođajna proizvodnja mlijeka za dojenje zahtijeva od majke da potroši gotovo 500 dodatnih kilokalorija dnevno, navodi se u studiji.

Stručnjaci su otkrili i da su majke koje su dojile svoje bebe imale manji indeks tjelesne mase i krvni tlak.

Obujam struka je inače pokazatelj i kardiovaskularnog zdravlja. Uži struk tako znači i manji rizik od srčanih oboljenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.