Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Assassin’s Creed

Jedna od najpopularnijih video igara svih vremena mogla bi biti ključ za obnovu katedrale Notre - Dame

FOTO/Youtube Screenshot
FOTO/Youtube Screenshot
Autor:
Objavljeno: 22. travanj 2019. u 10:41 2019-04-22T10:41:00+02:00

Katedrala je u igri prikazana toliko realno, da bi modeli korišteni za izradu Notre - Damea mogli poslužiti i u njezinoj restauraciji. 

Jedna od neminovno najpopularnijih franšiza u svijetu video-igrica svih vremena svakako je Ubisoftov Assassin`s Creed. Radnja nastavka igre iz 2014. godine, naziva „Assassin’s Creed Unity“ smještena je u Francuskoj tijekom građanske revolucije.

Upravo se u tom nastavku radnja odvija u blizini katedrale Notre - Dame koja je u videoigri prikazana u vrlo realističnom 3D modelu.

Caroline Miousse koja stoji iza dizajna katedrale u igri, dvije je godine usavršavala model katedrale koji se kasnije pojavio na ekranima.

Proučavala je strukturu građevine „ciglu po ciglu“, vrlo je detaljno replicirala umjetnine koje vise na zidovima, a dodala je i legendarne tornjeve, prenosi New York Post.

„Dodala sam neke sitnice u igru, ali 80 posto mog vremena je utrošeno u Notre - Dame“, priznaje Miousse.

FOTO/Youtube

Francuski izdavač Ubisoft još uvijek ima 3D modele i fotografije koje bi se mogle pokazati ključnima u rekonstrukciji.

„Za što bi još videoigra mogla biti dobra – jedna od njih je toliko detaljno skenirala Notre - Dame da bi isto moglo pomoći u ponovnoj izgradnji katedrale“ objavio je na svom Twitter profilu Ştefan Teişan, direktor Kulturnog centra Cluj u Rumunjskoj.

Nada za rekonstrukciju teško pogođene strukture mogla bi biti skrivena i u radu pokojnog povjesničara Andrewa Tallona. Tallon je koristio laserske skenere da bi izradio model francuske katedrale.

„Znam da ne pomaže, ali imamo fantastične 3D laserske mape svakog detalja Notre - Damea, zahvaljujući fantastičnom radu povjesničara umjetnosti s Vassara, Andrewa Tallona koji je preminuo prošlog studenog, ali njegov rad bi još uvijek mogao biti ključan“, objavljuje doktorandica Hannah Groch – Begley.

Stručnjaci ukazuju na problem precizne izrade krova prema originalnom modelu, jer je za isto korištena posebna vrsta drveta stara nekoliko stoljeća, prenosi New York Post.

FOTO/Youtube

Studio Ubisoft je nakon strašnog požara u katedrali "prepoznao svoj dug prema povijesnoj građevini" ponudivši 'Unity' besplatno u svojoj online trgovini". Donirali su i pola milijuna eura da bi pomogli u obnovi, a u njihovoj izjavi stoji: "Kako dim otkriva događaje koji su se dogodili u ponedjeljak u katedrali Notre Dame, tako solidariziramo s našim Parižanima i ljudima diljem svijeta koji su dirnuti tragedijom koju je uzrokovala vatra.", prenosi Fox News.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.