Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Promil za razgovor

Istina je. Alkohol vam pomaže da bolje govorite strani jezik

Pixabay.com
Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2018. u 13:10 2018-09-15T13:10:35+02:00

Svaka osoba trebala je zatim održati dvominutni razgovor s nizozemskom reporterkom. Prije razgovora, polovica je popila vodu, a druga polovica ispitanika alkoholno piće

Oni koji vode borbu pri učenju novog jezika ponekad kažu da im alkohol pomaže u tom procesu. Istraživanja su pokazala da pivo ili čaša vina mogu olakšati nekim ljudima savladavanje nervoze pri govorenju i učenju.

Potiče hrabrost

S druge strane, za alkohol se zna da negativno utječe na kognitivne i motoričke funkcije te pažnju, ali čini se da itekako potiče hrabrost kada govornik želi reći nešto na stranom i njemu novom jeziku.

Britanski i nizozemski istraživači napravili su eksperiment, objavljen ovaj tjedan u časopisu Journal of Psychopharmacology. Ispada da ljudi u istraživanju zaista govore fluentnije nakon male doze alkohola, čak i kada se njima samima tako ne čini.

Snimali razgovor

Istraživanje je uključilo 50 prirodnih njemačkih govornika koji su studirali u jednom nizozemskom sveučilištu, koje se nalazi blizu granice s Njemačkom.

Svi ispitanici rekli su da piju alkohol, čak i prije samih predavanja, kako bi se lakše opustili i pokazali kako se snalaze s jezikom tijekom akademskog procesa. Pogotovo jer su im sva predavanja na nizozemskom jeziku.

Svaka osoba trebala je zatim održati dvominutni razgovor s nizozemskom reporterkom. Prije razgovora, polovica je popila vodu, a druga polovica ispitanika alkoholno piće.

Razgovor je snimljen i zatim pokazan dvama rođenim nizozemskim govornicima koji nisu znali koje su osobe popile koje piće. Po snimljenom zapisu Nizozemci smatraju da su se u razgovoru bolje snašle baš one osobe koje su popile alkoholno piće, a ne vodu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu