Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Ideja

Farmer koji zbrinjava božićna drvca: 'Magarci vole borove iglice, od njih im je i mlijeko bolje'

Photo Zarko Basic/PIXSELL
Photo Zarko Basic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2019. u 17:14 2019-01-17T17:14:35+01:00

Neven Ciganović govori kako su borove iglice dobre za imunitet, rješavaju probleme s kašljem, bogate su mineralima svake vrste, a   imaju puno i vitamina C

IVANIĆ GRAD Neven Ciganović, farmer iz Ivanić Grada, između ostalog uzgaja magarce i jedan je od naših najvećih proizvođača magarećeg mlijeka. Do toga je došlo gotovo pa slučajno, tako što je onomad kupio magaricu Nevu, jer su mu djeca, a ima pet kćeri, poželjela jahati.

Sve što se nakon toga dogodilo ušlo je u legendu kojoj Ciganović stalno dodaje nova poglavlja. Ono najnovije, najnovije zato jer su ga medij razotkrili tek ovih dana, priča je o magarcima koji vole tamaniti jelke i borove što ih pobacamo naokolo nakon božićnih i novogodišnjih blagdana! Ovo je jedna od ono malo priče u kojoj su svi akteri zadovoljni, a počinje 2015. godine, dakako, slučajno.

– Te godine sam magarcima, onako bez veze, donio jelu u štalu da osjete i oni malo tog blagdanskog štiha. Drugo jutro imam što i vidjeti, pojeli oni cijelu jelu, ostale su samo gole grane. Isprva sam bio razočaran jer nisu shvatili božićnu čaroliju, nisu se bar malo divili drvcu, ali s druge strane shvatio sam kako je dobro što im je jela poslužila kao hrana i što je ne moram poslije bacati – priča nam Ciganović.

Brzo se Ciganović sjetio i ivanićgradskog komunalnog poduzeća Ivakop koje odvozi bačene jele i zbrinjava ih. Nazvao ih je, predložio im da drvca dovezu k njemu i oni su prihvatili ideju.

– I svima je super ovako; i njima, i meni, i magarcima. Svidjela im se ideja i evo surađujemo već treću godinu – veli Ciganović.

I tako pokupi drvca i doveze ih na farmu. Otprilike godišnje dovezu između 1.000 i 3.000 borova, a onda magarci obave svoje. Neke vrste borova vole jesti više, neke manje, ali za dva, tri mjeseca riješe oni baš svako stabalce. Pitamo Ciganoviće ima li potrebe, interesa, što u njega što u njegovih 70 magarčića što ih je na farmu doveo iz cijele Hrvatske, da se štogod jeli doveze i iz drugih krajeva Lijepe Naše, zašto ne iz Primorja. »Prvo moram povećati broj magaraca, a onda zašto ne«, na to će Ciganović. Pritom kaže kako ima još životinja koje vole borove iglice, koze recimo.

Ne treba se tome čuditi, iglice su dobre za imunitet, rješavaju probleme s kašljem, bogate su mineralima svake vrste, a imaju puno i vitamina C. Vitamin C!? Dan kada će o borovima progovoriti i Ivan Perner čini se bliže nego ikada! No, na stranu Pernar... Bit je da je od borovih iglica zdraviji magarac, a to onda znači da je i zdravije mlijeko. Krug se tu, cijeli jedan ciklus, zatvorio na najbolji mogući način. Još samo da je svaki mjesec kakav blagdan koji ima jele, ne bi bilo kraja magarećoj sreći.

– To bi bila dobra fora - smije se Ciganović.

Dalo bi se, recimo, napoj, odnosno višak što ostaje po kuhinjama hotela, vrtića, škola također odvoziti na farme. Bilo bi zbrinjavanje jeftinije, farmeri zadovoljniji, živina zadovoljnija, konačni proizvod kvalitetniji. Ima po svijetu svijetlih primjera. Možda će ih jednom biti i u nas. Do tad u slast bilo magarcima na farmi Ciganovića, u slast bilo Nevi, Neri, Magi, Cvjetku, Kolindi, Lili...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.