Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Stroga presuda

Elon Musk mora dati ostavku na mjesto direktora Tesle i platiti 20 milijuna dolara globe

Izvor Facebook
Izvor Facebook
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2018. u 13:41 2018-09-30T13:41:00+02:00

Optužen da je javno objavio više lažnih i varljivih tvrdnji o prodajnom statusu Tesle, Musk mora dati ostavku na vrhovnoj poziciji te platiti kaznu u iznosu od 20 milijuna dolara.

Na naplatu su stigle nepromišljene objave Elona Muska na Twitteru u kojima je ovog ljeta tvrdio da Tesla ide u privatno vlasništvo, s 420 dolara po dionici, što je značajna premija za njegovu cijenu trgovanja u to vrijeme. Musk je tada tvrdio da je to siguran i pripremljen dogovor koji još čeka samo glasanje dioničara.

Spomenuta je objava izazvala lavinu komentara i optužbi iz poslovnog svijeta, a sada su presudu za javno kazivanje neistine izrekli iz vladine Komisije za sigurnost i razmjenu (SEC), prenosi Mirror.

Komisija je sporazumno s Muskom zaključila da trenutni direktor Tesle mora sići s te pozicije i platiti globu u iznosu od 20 milijuna dolara zbog optužbe da je u svojim objavama na Twitteru, gdje ga prati 22 milijuna korisnika, izrekao niz lažnih tvrdnji koje navode na krivi trag o prodajnom statusu tvrtke koa proizvodi električna vozila.

Prema nagodbi, Musk će ostati izvršni direktor tvrtke, no sa svoje vrhovne pozicije treba sići u roku 45 dana te mu je ista zabranjena iduće tri godine.

Tesla će također morati imenovati dva nova nezavisna direktora odbora.

Rezolucija namjerava spriječiti daljnje narušavanje tržišta i štetu Teslinim dioničarima, navode iz vladine Komisije uz napomenu da su spomenute mjere pažljivo skrojene kako bi zahvatile srž problema koji se u Tesli posljednje vrijeme događa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.