Srdela, ili ona u konzerviranom obliku, sardina je vrsta ribe koja je odličan izbor namirnica za sve koji teže uravnoteženoj prehrani. Osim što kroz visok udio proteina obnavlja i gradi vaše mišiće, posebno blagotvorno djelovanje ima i na mozak.
Donosimo nekoliko jednostavnih i zdravih recepata koje možete pripremiti u samo nekoliko minuta.
Jadranska raskoš
Mješavina povrća s krastavcima i grahom idealna je za ljetnu salatu, a za ljubitelje pikantnog okusa umiješajte pikantni umak sa sardinama i začinite savršeni ljetni ručak.
Sastojci:
2 svježa krastavca
100 g mladog luka
1 Podravka crveni grah (400 g)
2 EVA Sardine pikant
100 g cherry rajčica
Za salatni preljev
1-2 žlice jabučnog octa
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
120 g rikule ili potočarke
Priprema:
1. Krastavac ogulite i narežite na kocke.
2. Luk narežite na manje kolutiće, dodajte ocijeđeni grah, rajčicu i ocijeđenu, na komade natrganu EVA Sardinu pikant.
3. Sve sastojke lagano promiješajte.
4. Za preljev pomiješajte ocat i ulje, posolite i popaprite, a zatim pripremljenim preljevom prelijte salatu.
Posluživanje: Na tanjur za posluživanje stavite opranu rikulu, po rikuli rasporedite pikantnu salatu i poslužite.
Savjet: Umjesto rikule možete upotrijebiti bilo koju lisnatu sezonsku salatu.
Proljetna salata sa sardinama
Dočekajte proljeće uz salatu sa sardinama s limunom, kaparima i šparogama.
Sastojci:
150 g zelenih šparoga
sol
1 žličica šećera
4 jaja
6 rotkvica
1 žlica konzerviranih kapara
3 žlice maslinova ulja
1 žlica ocijeđenog limunova soka
1 Eva sardina s limunom (115 g)
Priprema:
1. Očišćene zelene šparoge stavite kuhati u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli i šećera. Dok su još hrskave, ocijedite ih i ohladite pod mlazom hladne vode.
2. Zatim ih narežite, ukoso na duljinu 5 cm. Ukoliko su deblje, možete ih prerezati po širini. Očišćene rotkvice narežite na tanke ploške.
3. Jaja skuhajte u tvrdo, a zatim ih stavite u hladnu vodu kako bi ih lakše očistili od ljuske.
4. Na široki tanjur složite šparoge, zatim tvrdo kuhana jaja, pa na ploške narezane rotkvice. Sardine prerežite po pola i rasporedite po salati.
5. Sve nakapajte maslinovim uljem kojem ste dodali limunov sok i kapare.
Posluživanje:
Poslužite odmah s popečenim ploškama kruha.
Savjet:
Ukoliko želite, salati možete dodati „šaku“ kuhane tjestenine npr. penne.
Mediteranski rezanci sa sardinama
Mediteranskim rezancima dodajte sardine natrgane na komadiće, narezane masline, umiješajte ocijeđenu tjesteninu i poslužite dekorirane listovima bosiljka.
Sastojci:
300 g Zlatica rezanaca Zlato polje
1 Eva Sardina u umaku od rajčice
1 žlica maslinova ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
10 Zelenih maslina punjenih pastom od paprike Podravka
Priprema:
1. Maslinovo ulje zagrijte, dodajte na rezance narezani luk i popecite da postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i još kratko popecite da zamiriši.
Posluživanje:
Dodajte sardine natrgane na komadiće, narezane masline, umiješajte ocijeđenu tjesteninu i poslužite.
Savjet: Za dekoraciji i još bolji okus poslužite krupno natrganim listovima bosiljka.
Više savjeta kako trčanjem možete postići zdravlje i zadovoljstvo pročitajte u velikom specijalu Novog lista “Više od trčanja”