Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Bolje razumijevanje

Roditelji i nove tehnologije: Kako s djecom razgovarati o društvenim mrežama?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2019. u 8:09 2019-03-12T08:09:37+01:00

Prema autorima, od suštinskog je značaja da roditelji koriste postavke privatnosti i ograničenja kako bi zaštitili djecu od određenog sadržaja

Roditelji se bore s djecom koja koriste društvene mreže i digitalne uređaje, no moraju razumjeti da je to ono što nas očekuje danas i u budućnosti, pa je potrebno da bolje razumiju nove tehnologije. Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Michiganu pokazalo je da roditelji troše više vremena objašnjavajući djeci načine i mehanizme korištenja interneta nego što se usredotočuju na sadržaje kojima su djeca izložena. U istraživanju je sudjelovalo 75 djece i njihovih obitelji, a djeca su promatrana u svojim domovima i nosila su uređaje za snimanje i audiovizualne medije.

Iz dobivenih podataka proizlazi kako obitelji i djeca komuniciraju putem društvenih mreža. Vrlo je malo razgovora o sadržaju videozapisa koje djeca gledaju, a također se čini da, osim roditelja, i drugi članovi obitelji imaju važnu ulogu u raspravama o sadržaju. U slučaju prisutnosti starije braće, jasno je da su oni odigrali važnu ulogu u posredovanju sadržaja prenesenih mlađoj braći. Nadalje, utvrđene su pregovaračke strategije i sukobi u vezi s korištenjem uređaja koji su se odigravali na sličan način između roditelja i djece.

Prema autorima, od suštinskog je značaja da roditelji koriste postavke privatnosti i ograničenja kako bi zaštitili djecu od određenog sadržaja i implementirali plan za pomoć pri postavljanju ciljeva i pravila korištenja u odnosu na individualne potrebe. O ovoj temi postoji malobrojna literatura, tako da je svrha ovog istraživanja bila razumjeti pitanja posredovanja i komunikacije među članovima obitelji o tehnološkim uređajima. Ono što roditelji svakako mogu i moraju jest dozirati stara i nova okruženja u odrastanju djece. Djeci treba ograničiti vrijeme provedeno pred ekranom i poticati ih na aktivnosti poput čitanja, maštanja i slobodne igre. Na taj način usvojit će osnove svih vještina i sposobnosti te će najspremniji dočekati budućnost i sve izazove koje im ona sprema.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.