Prave delicije

Pronašli smo sedam fantastičnih ‘comfort food’ recepata za djecu s alergijama na hranu

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Donosimo vam prijedlog za plan obroka u kojima će u hladnim jesenskim danima uživati cijela obitelj, uključujući i vaše mališane



Pripremiti plan obroka za djecu s alergijama na hranu može biti pravi izazov. Zbog toga vam donosimo prijedloge za ukusan doručak, međuobrok, desert, ručak i večeru kako bi vaše dijete i cijela obitelj uživali u mirisnim i kremastim delicijama savršenim za hladne jesenske dane.


Prije pripreme svakako provjerite da dijete nije alergično na neke od sastojaka.


Doručak: Zobene pahuljice s jabukom i sirupom


Ideja za ukusni jesenski doručak koji će se svidjeti mališanima, a možete ga pripremiti noć prije. Veoma je zasitan i sadrži integralna (cjelovita) zrna pšenice i proteine koji će zadovoljiti potrebe djeteta.





Sastojci:


1 šalica zobenih pahuljica


1 žličica cimeta


3 žlice javorovog sirupa


2 dcl bademovog mlijeka


1 jabuka


Sirup:


2 žlice kokosovog ulja


2 žlice javorovog sirupa


1 žlica maslaca od badema


Priprema:


1. U manjoj zdjeli ili plastičnoj posudi sjedinite zobene pahuljice, cimet, javorov sirup i mlijeko i ostavite u frižideru preko noći.


2. Ujutro dobro promiješajte smjesu.


3. Nasjeckajte jabuku na kockice i postavite u čašu sa zobenim pahuljicama.


4. Priprema sirupa: otopite kokosovo ulje i javorov sirup, a zatim umiješajte maslac i pjenjačom miješajte do glatke smjese.


Međuobrok: Muffini s bananom i kakaom


Sočni i prirodno zaslađeni muffini s dodatkom kakao praha vašem djetetu bit će prava poslastica. Možete ih poslužiti za doručak, međuobrok ili desert- vaš mališan može se zasladiti ovim zdravim muffinima u svako doba dana.



Sastojci (za 24 mini muffina):


2 žlice chia sjemenki


2/3 šalice kokosovog mlijeka


1/8 šalice javorovog sirupa


1 žličica ekstrakta vanilije


3 žlice kokosovog ulja


2 banane


2/3 šalice heljdinog brašna


¼ šalice kakao praha, nezaslađenog


2 žličice praška za pecivo


¼ žličice soli


Priprema:


1. U manjoj zdjeli promiješajte chia sjemenke, kokosovo mlijeko, javorov sirup, vaniliju i kokosovo ulje. Zagrijte pećnicu na 200º C i namastite kalupe za muffine.


2. Vilicom zgnječite banane i pustite sa strane. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol.


3. Suhim sastojcima dodajte banane i smjesu s chia sjemenkama i dobro promiješajte. Smjesu vadite žlicom za sladoled i kalupe za muffine napunite skoro do vrha.


4. Pecite 14-16 minuta dok čačkalica koju ste uboli u sredinu smjese ne izađe čista. Muffine izvadite iz kalupa i pustite da se ohlade.


Ručak: sočna i hrskava pohana pileća prsa


Savršeni ‘comfort food’ recept bez mliječnih proizvoda u kojem će vaše dijete uživati. Pohane pileće trakice nakon pečenja će postati hrskave, ali i zadržati sočnost.



Sastojci:


1 šalica rižinog mlijeka


1 žlica limunovog soka


pileća prsa, 1 komad


1 ½ integralnih krušnih mrvica


1 žličica mljevenog crnog papra


1 ½ žličice češnjaka u prahu


½ žličice soli


Priprema:


1. U plićoj posudi pomiješajte rižino mlijeko i limunov sok.


2. Piletinu narežite na trakice i umočite ih u mlijeko. Ostavite u frižideru barem sat vremena kako bi piletina bila meka i sočna.


3. Pećnicu zagrijte na 200º C. Posudu za pečenje prekrijte masnim papirom.


4. Pomiješajte krušne mrvice, papar i začine. Stavite u vrećicu za zamrzavanje. U vrećicu dtavljajte po nekoliko trakica pilećih prsa i dobro protresite. Piletinu postavite u posudu za pečenje i pecite 20- 30 minuta.


Desert: Sočni i zdravi browniesi 


Ova prava čokoladna poslastica sličnog je okusa kao i originalni browniesi, a razveselit će i zasititi vašeg mališana.  



Sastojci:


2 šalice pirea od batata, bundeve ili zgnječenih banana


1 šalica maslaca od badema


½ šalice kakao praha


Sastojci za čokoladni preljev:


2 šalice čokoladnih kapljica (ili nasjeckana tamna čokolada po izboru)


1 šalica kokosovog mlijeka


Priprema:1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Namastite manji kalup za kolače ili kalup za kruh.

2. U manoj posudi otopite maslac. U posudu za miksanje dodajte batat, maslac i kakao prah i dobro izmiksajte.


3. Smjesu prebacite u kalup i pecite 20- 25 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite, a zatim dodajte preljev i prebacite u frižider na barem 30 minuta kako bi se smjesa stisnula.


Priprema čokoladnog preljeva:Na slaboj vatri otopite sastojke i zatim pjenjačom promiješajte kako bi dobili gustu i sjajnu smjesu.

Večera: pizza bez glutena


Napraviti pizzu bez glutena nije baš jednostavno, a mi vam donosimo provjereni recept za odličnu pizzu čije sastojke možete prilagoditi djetetovim željama. Recept je preuzet sa stranice alergijaija.com



Sastojci:


200 g mješavine bezglutenskog brašna


2 dcl mlake vode


malo praška za pecivo, ulja, soli i par kapi octa


Za nadjev:


šunka


kulen


origano


masline


pesto


Priprema:


Zamijesti tjesto dok se ne počne odvajati od posude. Posuti morsku sol po papiru za pečenje, prebaciti razvučeno tijesto i staviti nadjev po želji.


Foto: superhealthykids, Unsplash


recepti za alergičare, djeca s alergijama na hranu, zdravi recepti za djecu