Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Hlađenje

Ne zaboravite održavati klima uređaje i tako zaštititi svoje zdravlje

Za dodatni komfor, neki modeli klima uređaja opremljeni su i s ugrađenom Wi-Fi vezom
Za dodatni komfor, neki modeli klima uređaja opremljeni su i s ugrađenom Wi-Fi vezom
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2016. u 7:29 2016-07-01T07:29:03+02:00

Danas su sve više u ponudi energetski učinkoviti klima uređaji koji osiguravaju snažno hlađenje te uvelike smanjuju potrošnju električne energije. Novi uređaji opremljeni su i Wi-Fi vezom 

Ljeto je sinonim za vruće dane i noći, te se traže svi mogući načini osvježenja u okviru vlastitog doma i poslovnih prostora. Stoljećima su ventilatori bili glavni izvor osvježenja. Smatra se da su izumljeni u Kini u 2. stoljeću, a prvi pokretni ventilator za hlađenje kuće bio je ogromnih dimenzija i pokretao se rukom.

I arhitektura je kroz povijest odigrala važnu ulogu u načinima kontroliranja temperature, pa se hlađenje stambenog prostora pokušalo riješiti položajem prozora i debljinom zidova.

Danas osim stolnih i zidnih ventilatora, glavni rashlađivači su klima uređaji, koji svake godine postaju sve inovativniji. Međutim dolaskom vrućina budi se i strah od klima uređaja i opasnostima koje dolaze iz njih. Najčešće se spominje legionarska bolest.

Klime s Wi-Fi vezom

– Klima uređaji postaju sve više mala računala s brojnim inovacijama. Tako su recimo Samsung klime temeljito redizajnirane, kako bi bile maksimalno energetski učinkovite. Jedinstven dizajn trokutnog profila ima širi usis, kako bi što više zraka moglo proteći kroz uređaj. Dodatne lopatice i unaprijeđen sustav ventilacije znače da se zrak hladi i ispuhuje dalje u prostoriju, kako bi dosegao svaki kutak. Klima uređaji postaju i sve »nevidljiviji«, jer se ugrađuju u strop, a nova generacija klima-uređaja s digitalnim inverterom osim što hladi, zbog brojnih tehnoloških inovacija izrazito je učinkovita, pa čak i cjenovno isplativa alternativa grijanju ili dogrijavanju prostora u hladnijim mjesecima. Uz energetsku učinkovitosti, klimatizacijski uređaji sve više zahvaljujući novoj tehnologiji filtra eliminiraju čestice, alergena i grinja. Za dodatni komfor, neki modeli opremljeni su i s ugrađenom Wi-Fi vezom, tako da ih jednostavno možete uključiti ili isključiti i kada niste u domu.

Opasnost od bakterija

Uzročnik te bolesti je bakterija legionela koja se najbolje razvijaja na temperaturi između 30 i 37 stupnjeva celzija. Legionele se u prirodi nalaze u blizini jezera, kupališta i močvara, ali nisu opasne. Do infekcije s legionelom dolazi tek kad ih u sitnim kapljicama (aerosolima) udahnemo i bakterija završi u plućima.

Zbog toga se rizičnim područjima smatraju područja gdje rade klima uređaji. Strah od klima uređaja djelomično je opravdan i treba ga shvatiti ozbiljno samo u slučaju kada se radi o uređajima koji se ne održavaju redovito.

Zrak iz klima uređaja koji se redovito ne održavaju je loše kvalitete, a ponekad i neugodnog mirisa. Vlažna, prljava i tamna mjesta unutar klima uređaja čine plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica.

Tehnički razlozi održavanja

Najčešće tegobe kod nečistih klima uređaja povezane su s nadraženosti sluznica očiju, nosa i grla, osjećajem suhoće sluznice, kašljem te učestalim infekcijama dišnog sustava i glavoboljom.

Pored zdravstvenih razloga, postoje i tehnički razlozi redovitog servisa klima uređaja kao što su kontrola i čišćenje klima uređaja te održavanje kompresora rashladnog uređaja. Time se osigurava kvalitetan i ispravan rad uređaja, a samim time se produžuje radni vijek uređaja. No zbog užurbanog načina života na to se često zaboravi.

Tek kada se u klimatiziranim prostorima ljudi počnu osjećati nelagodno ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju ovlaštenim serviserima. Zato je važno prije početka sezone hlađenja pozvati ovlaštenog servisera da pregleda ispravnost uređaja i izvrši kompletno čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice klima uređaja. Ako to niste učinilo do sada važno je učiniti to odmah jer je ljeto tek počelo.

Korisni savjeti

– Filteri u klimi trebali bi se mijenjati češće ako se koriste i za hlađenje i za grijanje, a preporučljivo je i češće ako imate kućnog ljubimca.

– Prije čišćenja, obavezno ugasite klima uređaj i isključite ga iz struje.

– Ostavite filter da se osuši i zatim ga vratiti u klima uređaj. 

– Vratite filtere na svoje mjesto i vodite računa da ste ih ispravno postavili i da dobro stoje.

– Redovito provjeravajte ako je sve u redu s ulazom i izlazom zraka, da ne bi nešto sprečavalo normalan protok zraka.

– Pripazite da u vanjsku jedinicu nije ušlo lišće, grančice ili bilo kakvi drugi objekti koji bi mogli ometati normalan rad klime.

– Ukoliko niste sigurni da sami možete obaviti čišćenje, vađenje filtera ili obično održavanje najbolje je da se obratite ovlaštenim serviserima.

Nove klima tehnologije

Danas su sve više u ponudi energetski učinkoviti klima-uređaji vrhunskih performansi i elegantnog dizajna koji osiguravaju snažno hlađenje te ujedno uvelike smanjuju potrošnju električne energije.

Novi uređaji brinu i o zdravlju korisnika jer steriliziraju zrak, sprečavaju nastanak bakterija te korisnike štite i od plijesni, virusa, alergena, a uklanjaju čak i neugodne mirise.

Tu su i dodatne značajke, poput prikaza potrošnje energije i automatskog ispuhivanje zraka u nekoliko različitih smjerova. Novu generaciju klima uređaja krasi i minimalistički dizajn, a unatoč svojim malim dimenzijama donose snažne performanse hlađenja uz optimalno strujanje zraka.

Prije kupnje i ugradnje klima uređaje dobro se informirajte o svih karakteristikama uređaja i neka vam cijena ne bude presudna, jer ćete možda na električnu energiju i održavanje ubrzo potrošiti više nego što ste platili sam uređaj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.