Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Idealne destinacije

KOMADIĆI RAJA NA ZEMLJI Ne možete dočekati ljeto? New York Times odabrao mjesta za putovanje iz snova

ISLA MUJERES – fascinantan otok uz zapadnu obalu Meksika
ISLA MUJERES – fascinantan otok uz zapadnu obalu Meksika
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2019. u 11:51 2019-02-14T11:51:36+01:00

Među novim turističkim destinacijama, a koje su uvrštene na popis New York Timesa s 52 destinacije koje bi svakako trebali posjetiti, je Eilat u Izraelu. Za putovanje iz snova mnogi će odabrati Bahame, a Italija još uvijek ima neotkrivene bisere

Želja vam je da što prije uronite noge u more i gledate zvjezdano nebo. Ne možete dočekati ljeto da se odmorite punom parom, zahvaljujući terapeutskoj moći mora koje na naše tijelo ima gotovo jednaki efekt kao što to čine seks ili čokolada. No, ne treba čekati dolazak ljeta kako bi uživali u morskim radostima jer vam to pojedine turističke destinacije mogu omogućiti već sada ili u proljeće. Bilo da se radi samo o vikendu koji ćete provesti na nekom romantičnom mjestu, primjerice u Italiji, ili o nekoj egzotičnoj, ne pretjerano udaljenoj destinaciji u kojoj ćete se zadržati nešto duže.

Među novim turističkim destinacijama, a koja je uvrštena na popis New York Timesa s 52 destinacije koje bi svakako trebali posjetiti, je Eilat u Izraelu. Nalazi se na sjeveru Akapskog zaljeva te ima izlaz na Crveno more.

Vrijeme u Eilatu je jako vruće, suho i sparno zbog blizine pustinje Negev i pustinje u Sinaju. Temperature ljeti prelaze i preko 40 stupnjeva Celzijevih, a zimi preko 22 stupnja, pa je sada idealno vrijeme za posjetiti ga.

Eilat ima razne atrakcije, kao što su podmorski koraljni opservatorij, koraljni rezervat koji je najsjeverniji koraljni greben na svijetu i ustanove za ronjenje, a osim Egipta i Jordana, s Eilata se može vidjeti i Saudijska Arabija. Od ove godine je još jednostavnije posjetiti ga jer je upravo dovršena nova zračna luka.

EILAT  ovakve ljepote vidjet ćete u Izraelu

Šarene kuće uz plažu

Bahami, arhipelag od 700 otoka i otočića, mnogi od kojih još uvijek nisu naseljeni, a čije obale zapljuskuje jedno od najljepših mora na svijetu. Jednostavno su savršeni te su među najromantičnijim putovanjima iz snova. Andros je najveći otok na Bahamima i nalazi se na zapadu. Na otoku New Providence koji se nalazi istočno od Androsa se nalazi glavni grad Nassau u kojemu živi dvije trećine stanovništva, no ukoliko želite izbjeći gužvu, preporuka je uputiti se na neki drugi od bahamskih otoka. S obzirom da u lipnju počinje razdoblje kiša, poželjno je Bahame posjetiti čim prije.

BAHAMI  Ove obale zapljuskuje jedno od najljepših mora na svijetu

Camogli je prema New York Timesu destinacija koju obavezno morate posjetiti ove godine. Ribarsko je i turističko mjesto smješteno na zapadnoj strani poluotoka Portofino, u zaljevu Paradiso u talijanskoj regiji Ligurija.

Ujedno je i jedno od najvećih područja Regionalnog prirodnog parka i dio zaštićenog morskog područja Portofino. Camogli sada živi uglavnom od turizma i poznat je po svojim šarenim kućama koje se protežu uz plažu. Boje kuća nekada su pomagale ribarima iz Camoglija da pronađu put natrag u svoju luku. Lokalni plivački klub vaterpolo RN Camogli osvojio je nekoliko talijanskih prvenstava i poznat je diljem zemlje.

Podvodni muzej

Teško je odoljeti romantičnom štihu još jedne destinacije u Italiji, a radi se o Ponzi, najvećem otoku arhipelaga Pontinski otoci u Tirenskom moru, u regiji Lazio. Ponza je dugačka otprilike 8,9 km, a otok ima oblik polumjeseca s jednom velikom plažom Spiaggia di Chiaia di Luna (Half Moon Beach) te nekoliko manjih plaža s pretežito kamenom obalom.

PONZA   romantična destinacija u Tirenskom moru

Otok karakterizira mnogo čudnih prirodnih formacija, od kojih primjerice jedna izgleda kao redovnik, druga kao divovski par radnih hlača, pa sve do formacija u obliku komadića cvijeća, gljive i konjanika. Možete posjetiti dvorac Fantasy Rock i nekoliko prirodnih mostova i lukova, a od svibnja otvoriti i sezonu kupanja u moru.

Isla Mujeres manji je otok dužine 7 kilometara, a spada među turistički rjeđe posjećene otoke duž zapadne obale Meksika. Radi se o otoku koji je najzaklonjeniji po pitanju kiše i vjetra, a pravi je mali centar prepun restorana i trgovina s prekrasnim bijelim plažama.

Najpoznatija plaža je Playa Norte za koju smatraju da je među najljepšim na svijetu. Na jugu otoka nalazi se koraljni greben, pravi raj za ronioce, a koji osim raznovrsnih vrsta riba i koralja tamo mogu otkriti i skulpture britanskog umjetnika Jasona deCairesa Taylora čiji je podvodni muzej posvećen kulturi Maya.

Gastro destinacija

Destinacija koju morate posjetiti je i primorsko mjesto Marzamemi, na jugu pokrajine Sirakuze, između Nota i Pachina, poznat po drevnim ulicama, mnogo sunca i morskom krajoliku koji zaustavlja dah. Marzamemi je fascinantno mjesto koje mnogi parovi biraju za vjenčanje.

Iz luke Marzamemi, u prošlosti, brodovi su prevozili velike količine lokalno proizvedenog vina u različite luke poluotoka, a drugi izvor razvoja je ribolov i prerada ribljih proizvoda. Mjesto se može podičiti jednom od najboljih ribljih gastronomskih ponuda. Poznata je, primjerice, »bottarga«, odnosno ikra crvene tune, obrađena tradicionalnim sustavima sušenja koji potječu još iz arapsko-feničke kulture.

Marzamemi ima prekrasnu plažu, na području Spinazze, a posljednjih se godina usredotočio na turizam, nudeći mogućnost brojnih pristaništa opremljenih za izletnička plovila.

MARZAMEMI   fascinantno mjesto koje mnogi parovi biraju za vjenčanje

Comino je otok u Malteškom otočju u Sredozemnom moru. Dio je europske otočne države Malte, a nalazi se između Goza i otoka Malte, koji su najveći otoci u državi. Poznat je po miru i izolaciji, sa samo četiri stalna stanovnika. Obala otoka većinom se sastoji od litica, a također postoji i veliki broj dubokih špilja koje su u srednjem vijeku koristili gusari koji su napadali brodove između Malte i Goza.

Najpoznatija građevina na otoku je Toranj sv. Marije, koji je danas obnovljen i služi kao turistička znamenitost. Među ostalim građevinama na otoku su i katolička crkva, hotel i policijska postaja. Popularna je lokacija i za snimanje filmova, a tu su snimljeni »Troja«, »Grof Monte Cristo« i »Valovi sudbine«.

COMINO   litice koje oduzimaju dah / Foto pixabay.com

Oaza Siwa

Salalah, glavni je i najveći grad južne Omanske provincije Dhofar, s jedinstvenom suptropskom klimom u zemlji. Klima u regiji i monsuni omogućuju gradu da uzgaja povrće i voće poput kokosa i banana, pa unutar grada ima mnogo vrtova.

Ima vruću pustinjsku klimu te je u njemu vrlo oblačno tijekom monsunskih mjeseci u srpnju i kolovozu, iako padne relativno malo kiše. Ovdje se nalaze četiri grobnice proroka: Nabi Imran, Nabi Ayoob, Nabi Houd i Nabi Salih, koje rado posjećuju turisti. Grad je poznat i po plažama, a posebice po plaži al-Mughsail na kojoj se mogu uživo vidjeti prirodni otvori za zrak slični gejzirima.

Ponovno su aktualna i putovanja po Egiptu, a među najboljim destinacijama preporuča se Marsa Matruh čiji koraljni greben možda nije tako spektakularan kao u Sharm el-Sheikhu, ali zato jest kristalno more. Obala je dijelom stjenovita, a dijelom pješčana.

Turistima se preporuča da obavezno posjete oazu Siwa, iako se do nje treba voziti čak četiri sata kroz pustinju. No, ako uložite taj dodatni napor, imat ćete što i vidjeti. Više od 300 izvora slatke vode, maslinike i datulje, kao i šarmantni stari grad.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.