Foto: iStock
Možete ih poslužiti samostalno ili kao prilog uz mesna jela
Isprobajte savršeni jesenski obrok od kojeg će zamirisati cijeli dom: fine pečene mrkve u neobičnoj kombinaciji s dodatkom kandiranih oraha i svježeg sira koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog uz mesna jela.
Sastojci:
1 kg mrkvi
½ šalice smeđeg šećera
4 žlice maslaca, nasjeckanog na kockice
1 žličica soli
½ žličice papra
½ žličice cimeta
120 g kozjeg sira
1 žlica svježih listova majčine dušice (za dekoraciju)
Za kandirane orahe:
2 žlice maslaca
3 žlice javorovog sirupa
1 žlica smeđeg šećera
1 šalica oraha, krupno nasjeckanih
¼ žličice soli
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Pladanj za pečenje obložite masnim papirom. Operite i ogulite mrkve i nasjeckajte ih po dužini te prebacite na pladanj za pečenje. Pospite smeđim šećerom, solju, paprom i cimetom i ravnomjerno rasporedite kockice maslaca. Pecite 50- 60 minuta i povremeno okrenite mrkve kako bi se ravnomjerno ispekle.
2. U manjem loncu otopite maslac na slaboj vatri, dodajte javorov sirup, smeđi šećer i orahe. Miješajte otprilike dvije minute dok se smjesa ne zgusne, a zatim maknite s vatre i dodajte sol.
3. Pečene mrkve prebacite na tanjur, dodajte kandirane orahe i kozji sir. Dekorirajte svježim listovima majčine dušice.