IDEJA

Za slatki vikend: Pripremite crostatu od smokava i mascarponea

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ovaj kolač u hladnjaku može trajati do tri dana, a zamrzavanje se ne preporuča



Ako imate svježe smokve zašto se ne bi okušali u pripremi ovog deserta. Prhka krostata, fina krema od mascarponea, kojeg možete zamijeniti i ricottom i svježe smokve sve je što vam treba za ovaj pravi ljetni kolač.


Sastojci za prhko tijesto: 100 g šećera u prahu (može i sitno mljeveni demerara šećer, ali tada smjesa neće biti bijela), 200 g maslaca iz hladnjaka, 2 žutanjka, 250 g brašna, prstohvat soli, korica limuna


Sastojci za kremu od mascarponea: 500 g sira mascarpone, 2 dcl slatkog vrhnja, 7 g želatine, 70 g šećera u prahu, korica limuna




Za ukrašavanje: 800 g smokava, 70 g demerara šećera, sjeckani bademi


Priprema: Za početak napravite prhko tijesto od navedenih sastojaka. Važno da je maslac hladan i zatim narezan na kockice. Prvo pomiješajte brašno, šećer, maslac i prstohvat soli. Kada dobijete tijesto mrvičaste strukture pomiješajte žutanjke i koricu limuna. Tijesto pokrijte folijom i pustite da »odmori« pola sata u hladnjaku.


Dok tijesto odmara pripremite kremu. Prvo namočite želatinu na 10 minuta u hladnoj vodi. Nakon toga otopite ju u 50 ml mlakog slatkog vrhnja. Mascarpone razradite zajedno sa šećerom u prahu (odvojite dvije žlice za pripremu šlaga). Slatko vrhnje tucite zajedno s preostalim šećerom. U smjesu od mascarponea umiješajte šlag i vrhnje sa želatinom te na kraju koricu limuna. Smjesu ostavite u hladnjaku na sat vremena. Za to vrijeme pripremite smokve. Smokve operite, prerežite na pola, a zatim na još tri dijela. U posudu od teflona stavite smokve i šećer i kuhajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta uz povremeno oprezno miješanje. Pustite da se ohladi.


Namastite i pobrašnite kalup promjera 25 cm i po njemu rasporedite razvaljano tijesto. Na tijesto stavite masni papir po kojem rasporedite grah kako se tijesto ne bi napuhalo. Pecite pola sata na 180 stupnjeva. Nakon toga uklonite papir i grah i pecite još 5 minuta na istoj temperaturi. Ohladite. Na tijesto rasporedite smjesu od mascarponea, i ukrasite smokvama. Pospite listićima badema i poslužite. Ovaj kolač u hladnjaku može trajati do tri dana, a zamrzavanje se ne preporuča.