BRZO I JEDNOSTAVNO

Za one koji nemaju vremena kuhati: brza salsa od pomidora

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Kod ove salse važno je da se sve radi brzo, i da se neprestano miješajući kuha na malo jačoj vatri kako bi višak vode brže ispario

Kada nemate vremena za kuhanje jedno od jela koje će rijetki odbiti jest »pašta sa salsom«, odnosno tjestenina s umakom od rajčica. Dok rajčice ne dođu u sezonu, odličan izbor za brzi ručak su pelati. Kod ove salse važno je da se sve radi brzo, i da se neprestano miješajući kuha na malo jačoj vatri kako bi višak vode brže ispario. Ako ipak imate vremena s ovim istim sastojcima možete skuhati umak koji će se kuhati na laganoj vatri oko sat do sat i pol. Sastojci za 4 osobe:1 kapula srednje veličine2 režnja češnjaka1 kg pelatamaslinovo ulježličica demerara šećera0,5 dcl bijelog vinamalo chillija (za one koji vole pikantno)sol, papar, šaka svježeg bosiljka 500 g tjestenine (bavette, tagliatelle, penne ili spaghetti)parmezanPriprema: Prije svega u veliki lonac staviti vodu za tjesteninu. Zatim nasjeckati kapulu, češnjak i pelate (kojima uklonite one tvrde vrhove). Na maslinovom ulju dinstati kapulu dok ne povene, dodati češnjak i čim malo zamiriši ubaciti nasjeckane pelate. Kad zakuhaju dodati bijelo vino, pojačati vatru i kad alkohol ispari dodati šećer, sol i po želji malo chillija. Dok se salsa krčka skuhati tjesteninu. Po potrebi salsu podliti s malo vode od kuhanja. Kada se salsa zgusnula ubaciti nasjeckani bosiljak i po želji papar. Kuhanu tjesteninu ocijediti i začiniti s maslinovim uljem i malo salse. Poslužiti na tanjur, obilno preliti salsom i posuti parmezanom. Ukrasiti s nekoliko listića svježeg bosiljka.