Meksička eksplozija okusa

Volite ljuto? Evo kako napraviti savršeni chilli con carne prema receptu Gordona Ramsaya

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock



Kako napraviti savršeni chilli con carne? Ovo tradicionalno meksičko jelo prava je eksplozija okusa čija je priprema vrijedna dodatnog truda. Donosimo vam recept čuvenog kuhara Gordona Ramsaya za savršeni, ekstra ljuti chilli con carne. Začine uvijek možete prilagoditi okusu, a chilli papričicu zamijeniti žličicom chillija u prahu.


Sastojci:


1 veći luk


2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanih




1 chilli papričica


2 grančice timijana


maslinovo ulje


500 g mljevenog mesa


1 žličica kumina u prahu


2 žličice slatke paprike


1 žličica suhih listića origana


3 rajčice, nasjeckane na kockice


1 konzerva (400 g) pelata, nasjeckanih


3 žlice koncentrata rajčice


200 ml pilećeg ili goveđeg temeljca


1 štapić cimeta (opcionalno)


1 lovorov list


400 g crvenog graha, ispranog i ocijeđenog


šaka svježeg vlasca, nasjeckanog


sol i papar


Priprema:


1. Nasjeckajte luk i češnjak . Odstranite listove timijana i sitno nasjeckajte. Odstranite sjemenke chilli papričice (za ekstra ljuti okus, ostavite sjemenke) i papričicu nasjeckajte na sitno. Sastojke popržite u većoj posudi u kojoj ste zagrijali 2 žlice maslinovog ulja. Istovremeno, u zasebnoj tavi na malo ulja i srednje jakoj vatri popržite meso do smeđe boje.


2. U posudu s lukom dodajte suhe začine i popržite dok ne otpuste aromu, a zatim dodajte meso i dobro promiješajte. Dodajte kockice rajčice i nasjeckane pelate i kuhajte 5 minuta.


3. Ubacite temeljac i koncentrat rajčice, Ubacite štapić cimeta i list lovora i zakuhajte do vrenja.


4. Kad se smjesa počne zgušnjavati, dodajte crveni grah i kuhajte 5-10 minuta. Začinite dodatno po ukusu.