Foto Istock
Umjesto od krumpira njoke možete pripremiti i od mrkve. Bit će lijepe boje pa će esteti među kuharima s ovim receptom doći na svoje
Gljive iz uzgoja su u trgovinama dostupne tijekom cijele godine, no bliži se vrijeme kada će berači gljiva krenuti u potragu za tim šumskim plodovima. Vi za ovaj recept ne morate u šumu, bit će dobri i šampinjoni ili vrganji iz uzgoja.
Sastojci za 4 osobe: 2 jaja, 200 g brašna, 400 g mrkve, 40 g tvrdog ovčjeg sira za ribanje, sol, muškatni oraščić
Za umak od gljiva: 350 g različitih vrsta gljiva (može i samo vrganje), 1 režanj češnjaka, 80 g ljutike, 4 žlice maslinova ulja, 10 g nasjeckanog svježeg peršina, sol, papar, malo bijelog vina
Priprema: Mrkve oguliti, narezati na veće komade i kuhati u lagano posoljenoj vodi 15-ak minuta. Kada je mrkva kuhana, izvaditi ju iz vode i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu mrkvu štapnim mikserom pretvoriti u pire. Mrkvama dodati jaja, dobro promiješati, zatim umiješati naribani sir, muškatni oraščić i prosijano brašno. Kada tijesto postane kompaktno pokriti ga prianjajućom folijom i pustiti u hladnjaku pola sata. Ako je tijesto previše mekano pažljivo dodati još malo brašna.
Dok se tijesto »odmara« pripremiti umak. Gljive očistiti i narezati na ploške.
Sve skupa staviti na laganu vatru, dodati žličicu maslaca, »popraviti« sol i papar i poslužiti. Ako želite u umak od gljiva možete dodati malo pancete. A oblikovane njoke možete ih poslagati na pladanj, zamrznuti i zatim spremiti u vrećicu.