Šareni tanjur

Savršen izbor za ljubitelje proteina: Pravi meksički doručak

P. N.

Foto pixabay

Foto pixabay

Svako jutro jedno jaje... kaže poznata poslovica, a zašto mu ne bi dodali umak guacamole, rajčicu i grah



Na spomen Meksika svima na pamet padaju tortilje i umak guacamole. Današnji recept ima neke od sastojaka ova dva jela, a namjenjen je onima koji dan žele započeti proteinima bogatim jelom.


Sastojci za 4 osobe: 4 male tortilje (ili integralna tosta), 4 jaja, 200 g kuhanog crvenog ili crnog graha, 200 g cherry rajčica, 80 g sira cheddar, 100 g ljubičastog luka, 20 g feta sira, 1 svježa ljuta papričica, maslinovo ulje; Za umak guacamole: 2 avokada, sok i kora 1 limete, sol, papar, 1 žlica maslinova ulja


Priprema: Grah ocijediti i oprati. Rajčice oprati i prerezati na pola. Ljutoj papričici ukloniti sjemenke, a zatim ju sitno nasjeckati. Ljubičasti luk prepoloviti i narezati na tanke ploške koje zatim položite u vodu s puno leda. Tako će ostati svjež, a izgubit će i miris. Sada je na redu umak guacamole. Avokado prerezati na pola, ukloniti mu središnju košticu i izdubite meso pomoću žlice. Meso avokada nasjeckati, staviti u posudu, dodati sok i koricu limete, začiniti solju, paprom i uljem i dobro izraditi vilicom. Na tavi speći jaja »na oko«. Staviti ih na stranu i na istoj tavi zagrijati toritilje ili tostirati kruh. Na svaku tortilju ili tost staviti malo naribanog cheddara. Položiti na tanjur, rasporediti rajčicu i grah, posuti s malo papričice i crvenog luka i malo umaka guacamole. Prije nego na sve položite jaje pospite s malo feta sira. Poslužite odmah!