Pita

Quiche bućkuriš: Za ovu omiljenu slanu poslasticu možete iskoristiti sve što imate u frižideru

Bojana Guberac

Autor: Bojana Guberac

Autor: Bojana Guberac



Quiche je tradicionalna francuska otvorena pita, a navodno zapravo potječe iz Njemačke, iz pokrajine Lothringen te su ju kasnije preuzeli Francuzi, čiji je prvi quiche nosi naziv Lorraine. Riječ ˝quiche˝ izvorno dolazi od njemačke riječi ‘kuchen’, što znači kolač.


Quiche je danas omiljena slana poslastica diljem Europe i svijeta, a posebno je popularna hrana za zabave i okupljanja zbog jednostavnosti pripreme. Quiche će učiniti da osvojite svoje najdraže kulinarskim umijećem za koje vam nije potrebno pretjerano znanje iz kuhinje.


Jednostavan i brzi recept, osim što daje preukusnu pitu, posebnim čini i to što možete iskoristiti doslovno sve što imate u frižideru i kreirati samo vaš quiche.




Sastojci za tijesto:


250-300 grama brašna


150 grama maslaca (rashlađenog)


2 jaja (po potrebi dodati još jedan žumanjak)


Žličica soli


Sastojci za nadjev:


800 grama špinata (ako nemate špinata, može i blitva)


Gorgonzole ili brieja po želji, uz njih se može dodati bilo kakav sir koji imate u frižideru


1 kiselo vrhnje ili pola milerama


1 jaje


Žličica kurkume


Žličica crvene paprike


1 crveni luk


Prstohvat soli


Pršut ili šunka, a možete dodati i piletinu, ili narezanu kobasicu


Priprema:


Od sastojaka umijesite prhko tijesto, oblikujte u kuglu, malo spljoštite rukama kako biste kasnije lakše razvaljali, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Za to vrijeme napravite nadjev.


Crveni luk sitno isjeckajte i vrlo kratko popržite na ulju pa dodajte špinat, koji ste prethodno oprali i osušili. Prodinastajte dok ne uvena ga mrvicu posolite.


Sireve i jaje promiješajte, začinite pa dodajte špinat. Ako ćete koristiti piletinu ili kobasicu,onda i njih promiješajte sa sirom i jajetom.


Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte i prebacite u kalup koji ste prethodno namastili, najbolje s maslinovim uljem. Utisnite tijesto i odstranite višak na rubovima. Probodite na nekoliko mjesta vilicom i stavite peći na 200 stupnjeva desetak minuta.


Izvadite tijesto iz pećnice i stavite nadjev. Preko nadjeva poslažite pršut ili šunku.


Pecite oko pola sata pri temperaturi od 180 stupnjeva.


Prije rezanja i serviranja pustite da se mrvicu ohladi.