Gastronomski blog

Proljetni prilog uz ručak: Rotkvice i mladi luk iz pećnice

Ivana Kocijan

Jednostavan recept sa sezonskim namirnicama koji će odgovarati uz svako jelo



Donosimo recept za savršeni prilog koji će odgovarati uz svako jelo: rotkvice i mladi luk iz pećnice prema receptu istarske food blogerice Anamarije Gulić (Srce od čokolade).


Rotkvice i mladi luk iz pećnice


Sastojci: 1 vezica svježe rotkvice, 1 vezica mladog luka, 3 do 4 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja, 1/2 žlice aceta balsamica, 1/2 žličice suhog mažurana, malo mješavine začina (suhi češnjak, crni papar, krupna morska sol, paprika, suhi peršin i suhi vlasac) u mlincu, malo soli (po potrebi), malo limunovog soka (po želji)


Priprema: Rotkvicama odrezati lišće a ostaviti samo malo peteljki na njima. Dobro ih oprati pod mlazom vode, posušiti ih papirnatim ručnicima i ostaviti sa strane. S mladog luka odrezati korijenčiće i vrhove zelenih peteljki (ako su oštećene), luk isto oprati pod mlazom vode, obrisati papirnatim ručnicima i staviti sa strane. Pećnicu zagrijati na 180 C, manji vatrostalni pleh obložiti papirom za pečenje. U pleh staviti rotkvice i mladi luk, preliti maslinovim uljem i aceto balsamicom, posoliti, dodati suhi mažuran i po povrću samljeti i mješavinu začina. Sve promiješati kako bi se maslinovo ulje ulovilo po povrću. Ako je potrebno, po vrhu pokapati još malo maslinovog ulja. Pleh s povrćem staviti u zagrijanu pećnicu i peći 30-ak minuta. Povrće izvaditi iz pećnice i toplo servirati kao prilog uz neko meso. Po želji prije serviranja možete po rotkvicama pokapati malo svježe iscijeđenog limunovog soka.