Foto Istock
Tijekom ljeta pečenom govedinom možete puniti sendviče ili ju poslužiti kao hladno predjelo uz parmezan narezan na ploške i salatu od rukole
Rozbif ili pravilnije roast-beef, odnosno pečena govedina tipično je glavno jelo koje potječe iz Velike Britanije. Kod njegove pripreme ključan je odabir mesa zato ga kupite kod mesara u kojeg imate povjerenje. Sljedeća bitna stavka jest zatvaranje pora prije pečenja kako bi svi sokovi ostali u mesu.
Na neprijanjajućoj tavi na laganoj vatri kratko zagrijati brašno, gorušicu i papar. Ubaciti u posudu dobro promiješati i time obložiti meso. Zatim na tavi otopiti maslac i ulje i na njima popržiti meso sa svih strana. Važno je zatvoriti sve pore i pritom paziti da ga ne bodete vilicom. Meso položiti na rešetku od pećenice, a ispod staviti pleh u kojem će se skupljati sokovi. Peći 15 minuta na maksimalnoj temperaturi.
Nakon 4 do 5 minuta meso podliti vinom, a zatim svakih 4 do 5 minuta podlijevati vlastitim sokom. Nakon 15 minuta smanjiti temepraturu na 200 i meso posoliti. Nastaviti peći još 15 minuta, pritom ga i dalje zalijevati vlastitim sokom svakih 4 do 5 minuta. Nakon isteka vremena meso obložiti aluminijskom folijom i pustiti ga da se odmara 10 minuta. Ovako pripremljeno meso možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana. Toplo meso poslužite s pečenim krumpirom i umakom od pečenja, a hladno uz sezonsku salatu.