Foto: Unsplash
Fini njemački kruh postao je tradicionalna božićna poslastica, a svojim bogatim okusom oduševit će svakoga
Ovaj fini njemački kruh postao je tradicionalna božićna poslastica, a priprema se već dugih 700 godina. A mi vam donosimo originalni recept za stollen s kojim ne možete pogriješiti i još uvijek ga stignete pripremiti. Sočan, aromatičan i bogatog okusa, ovaj fini kruh oduševit će svakoga.
Sastojci:
1 šalica mlake vode
3 žličice suhog kvasca
½ šalice šećera
4 šalice brašna
1 veliko jaje
2 žumanjka
¾ šalice maslaca sobne temperature
2 žličice ekstrakta vanilije
korica jednog limuna
1 žličica soli
¾ žličice mljevenog kardamoma
¾ žličice muškatnog oraščića
½ žličice mljevenog cimeta
250 g grožđica
85 g kandirane limunove korice, sitno nasjeckane
85 g kandirane narančine korice, sitno nasjeckane
85 g badema, sitno nasjeckanih
1/3 šalice ruma
Glaziranje i dekoracija:
1 prutić maslaca
šećer u prahu
Priprema:
1. Grožđice, kandirano voće i bademe stavite u zdjelu i prelijte rumom. Promiješajte i pustite da se natapa u rumu.
2. U mlakom mlijeku pomiješajte kvasac i 2 žlice šećera i pustite na toplom mjestu 10- 15 minuta.
3. U posudu za miksanje stavite brašno, ostatak šećera, jaje, žumanjke, maslac, ekstrakt vanilije, koricu limuna, sol, kardamom, muškatni oraščić i cimet i miksajte s nastavkom za tijesto. Dodajte kvasac s mlijekom i žlicom promiješajte da se sastojci sjedine. Zamijesite tijesto i napravite kuglu te ju pošpricajte s malo ulja, a zatim prekrijte plastičnom folijom i stavite na toplo mjesto dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
4. Premijesite i dodajte natopljeno voće (izlijte višak ruma). Služeći se nastavkom za tijesto, umijesite voće i po potrebi dodajte još malo brašna.
5. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i podijelite na dva jednaka dijela. Razvaljajte tijesto na veličinu 20*15 cm. Stanjite ga u sredini, neka vam rubovi budu deblji. Zatim ga presavijte kao knjigu i malo suzite rukom kako bi dobili njegov karakteristični oblik. Prebacite na pladanj za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom, tijesto prekrijte plastičnom vrećicom i pustite da se diže narednih 40- 60 minuta. Pecite na 200º C 60 minuta.
6. Još vruć stollen premažite otopljenim maslacom i obilno pospite šećerom u prahu.