Vege ručak

Od prokulica napravite kremu i poslužite ju s tjesteninom

P. N.

Prijedlog za ručak bez mesa jest tjestenina s lećom i rajčicama te kremom od prokulica



Vrijeme je da pustimo organizam da se odmori od teške hrane. Predlažemo tjesteninu s povrćem i mahunarkama. Od povrća smo odabrali prokulice, a od mahunarki – crvenu leću. U jelo su boje donijele i cherry rajčice, a okus je upotpunjen maslinama.


Sastojci: 320 g tjestenine (predlažemo fusile), 230 g prokulica,  100 g crvene leće, 250 g cherry rajčica, 3 žlice slatkog vrhnja, 2 grančice ružmarina, 50 g otkoštenih crnih maslina, 1 kapula ili ljutika, 2 grančice timjana, sol, papar, maslinovo ulje, malo maslaca


Priprema: Crvenu leću oprati i kuhati 5 minuta u puno vode. Ljutiku ili kapulu očistiti i nasjeckati. Cherry rajčice oprati i prepoloviti. Kada je leća kuhana, ocijediti ju i staviti po strani. Nasjeckati timjan i ružmarin. Prokulicama ukloniti vanjske listove i kuhati 10 minuta u posoljenoj i vodi. U drugoj posudi skuhati tjesteninu.




Kada su prokulice kuhane, sačuvati malo vode u kojoj su se kuhale, ubaciti u blender, dodati 3 žlice slatkog vrhnja i jedan kacijol vode od kuhanja. Uključiti blender i miksati dok ne dobijete glatku kremu.


U dubokoj tavi na maslinovom ulju dinsatiti najseckanu ljutiku, dodati rajčice i začinsko bilje. Nakon par minuta dodati leću. Kuhati 5 minuta i na kraju ubaciti masline. Promiješati, dodati kuhanu tjesteninu i malo maslaca. Dobro promiješati. Poslužiti preliveno kremom od prokulica.