Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Inspirativni kuhar

OPET GLADNI Food bloger Hrvoje Stojanov toliko je dobar da "spašava brak"

OPET GLADNI Food bloger Hrvoje Stojanov toliko je dobar da "spašava brak"
OPET GLADNI Food bloger Hrvoje Stojanov toliko je dobar da "spašava brak"
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2019. u 7:44 2019-07-06T07:44:18+02:00

Nedavno mi se u inbox javila simpatična žena koja mi je napisala »Čovječe, spasio si mi brak« pod time misleći kako je pronašla ideju za neka jela jer je već izgubila inspiraciju za svakodnevnu pripremu obroka. To sam ja sebi stavio kao zadatak: inspirirati i dati drugima ideju, kaže Hrvoje

Food blog te Facebook i Instagram profil Opet gladni savršeno su »mjesto« za sve koji vole jednostavne i brze recepte. Iza stranice se krije mladi Karlovčanin Hrvoje Stojanov koji za sebe kaže da voli promovirati svoj grad, magistar je novinarstva i stres mu je drugo ime. Na food blogu odlučio je prikazati svoju ljubav prema hrani i pripremi finih obroka koji su, sudeći po komentarima njegovih pratitelja, pun pogodak!

Kad ste i zašto odlučili pokrenuti food blog Opet gladni?

– Blog sam pokrenuo prije nešto manje od dvije godine, ali aktivno sam počeo objavljivati krajem prošle godine. Naime, prvotno je zamišljen kao food blog, ali jako mi se svidjela ideja da svoja jela i kulinarska znanja dijelim s pratiteljima na Instagramu, tako da se često nazivam i insta-bloggerom. S obzirom na to da sam se dosta snašao na Instagramu i da mi je to vrlo draga društvena platforma, moram priznati da sam malo zapostavio blog, ali imam u planu poraditi i na tome. Moji pratitelji na Instagramu recepte za jela mogu većinom pronaći u opisu ispod objave. A zašto sam odlučio pokrenuti takvo nešto? Bez puno filozofije i nekog posebnog razloga. Rekao sam sam sebi: »Zašto ono što radim ne bih dijelio s drugima?« Obostrano je zadovoljstvo, moji pratitelji mogu dobiti ideju za obrok od mene, a ja mogu inspiraciju za svoje jela potražiti kod njih.

Otkud, i otkad, vaša ljubav prema kuhanju?

– Često znam reći da postoje oni koje vole kuhati, oni koje ne vole kuhati ili oni koji to moraju. Često mi se u komentare javljaju pratitelji koji kažu kako ne vole kuhati, ali moraju zbog obitelji pa sam onda te nekako svrstao u zadnju kategoriju. Nije teško pretpostaviti u koju kategoriju ja spadam. Još kao mali s mamom i bakom izvlačio sam lončiće, miješao, mijesio... Uglavnom radio štetu, a onda s godinama upijao to što one rade i probavao sam praviti jela. Svi su uvijek govorili kako ću sigurno biti kuhar, ali ja sam odabrao nešto stresnije zanimanje. Zato se danas opuštam isprobavajući nova jela, pripremom istih i eksperimentiranjem s hranom. Nije da i danas ne napravim štetu, ali to sigurno bolje izgleda i okusom i estetski.

Mesna jela s povrtnim prilozima

Od koga ste najviše naučili kad je pripremanje hrane u pitanju?

– Definitivno od mame i bake. Znate kako kažu, tko pita – ne skita. Ja sam uvijek ispitivao – zašto si stavila ovo, a zašto ne ide ovo… I tako se s vremenom okušao i sam koristeći njihove savjete. One su »krivci« što se dan danas teško dam maknuti iz kuhinje. Mojim prijateljima i obitelji to se jako sviđa jer ne moraju oni, a mene to ispunjava, tako da smo svi na dobitku.

Ljubitelj ste tradicionalnih recepata. Koja su vam omiljena jela, a što omiljene namirnice?

– Uglavnom su to mesna jela s povrtnim prilozima. Od onih najklasičnijih nama znanih jela poput ćufti, punjenih paprika, tjestenine s umacima, sarme koju nikada nisam spremao sam niti želim jer to ipak mama i baka znaju raditi najbolje, pa do nešto složenijih jela poput različitih gulaša, mesnih rolada, variva i slično. Od mesa najviše volim jesti piletinu, a od povrća gotovo sve. U ovim ljetnim mjesecima kada su velike vrućine i kada u vrtu možemo pronaći sezonsko povrće, najviše volim napraviti sataraš, a miješana salata od rajčice, krastavaca, luka i paprika nezaobilazan je dio gotovo svakog ručka. Vrlo je relativan pojam »složenije« jelo. Svatko danas može napraviti svako jelo uz pomoć različitih kuharica, videotutoriala na internetu i ostalih alata koje nam nudi bespuće interneta. Samo je potrebna volja i ljubav prema kuhanju. Ako je potrebno, neko jelo isprobam napraviti i deset puta, sve dok ne postigne okus koji sam si zacrtao. To smo mi ustrajni i tvrdoglavi strijelci (smijeh).

Jednostavnost u kuhanju

Što najviše volite pripremati?

– Za doručak moram pojesti nešto konkretno kako bih mogao funkcionirati kroz dan pa uglavnom biram jaja, povrće i slaninu, tako da s doručcima i nema nekih eksperimenata. Najviše volim pripremati slana jela, svejedno bio to doručak, ručak ili večera. Veliki sam obožavatelj slatkoga, tako da u zadnje vrijeme pred sebe stavljam i takve izazove. Kod mene je to vrlo jednostavno, na svoj profil stavljam ona jela koja tog dana kuham, tako da slobodno mogu reći da tu bude stvarno svega.

Dvobojne palačinke s džemom od malina

Sastojci za palačinke: 2 jaja, 150 ml mlijeka, 150 ml vode, žličica soli, dvije žličice šećera, kakao

Priprema: U zdjelu stavite jaja, mlijeko, vodu, sol i šećer te pjenjačom izmiješajte dok ne dobijete niti prerijetku niti pregustu smjesu. Na malo ulja prvo ispecite obične palačinke bez kakaa, a kada dođete do pola smjese, dodajte dvije žlice kakaa, dobro izmiješajte kako biste dobili smeđu smjesu. S obzirom na to da je kakao gorak, po želji možete dodati još malo šećera. Ispecite smeđe palačinke dok ne potrošite smjesu. Palačinke napunite džemom od malina i prelijte topljenom čokoladom (150 g čokolade otopite na laganoj vatri s malo mlijeka dobro mješajući ili koristite postupak kako inače topite čokoladu).

3680097

Mrsko pisanje recepata

Kako biste opisali svoj kulinarski stil?

– Ako svoj kulinarski stil moram svesti pod neki zajednički nazivnik, onda bi to bila jednostavnost. Moj je cilj da svatko tko me prati ili nekada dođe u doticaj s mojim jelom ili receptom, može i sam pripremiti to jelo. Ispričat ću vam jednu anegdotu. Nedavno mi se u inbox javila simpatična žena koja mi je napisala »Čovječe, spasio si mi brak« pod time misleći kako je pronašla ideju za neka jela jer je već izgubila inspiraciju za svakodnevnu pripremu obroka. E, pa to sam i ja sebi stavio kao zadatak. Inspirirati i dati drugima ideju. Ne bojte se igrati namirnicama: kada se najmanje nadate, dobijete okus koji ne biste smislili ni da ste mozgali danima.

Koliko prilikom kuhanja slijedite recepte, a koliko eksperimentirate?

– Ovisi. Ako neko jelo pripremam prvi put, svakako se koristim receptom, a moje eksperimentiranje svodi se na to da tijekom izrade jela ubacim neku namirnicu ili začin za koji mislim da bi tom jelu pasao, tako da je to od jela do jela. Neka jela su sama po sebi klasici tako da se vodim samo po receptu, a neka volim začiniti svojim idejama. Također, ako mi se neka namirinica ne sviđa u jelu, izbacim je i dodam neku svoju zamjenu. Još jedna zanimljivost kod mene je ta da iako sam novinar po struci i obožavam pisati, pisanje recepata i mjerenje u gramažu nije mi baš drago. Tako da mi se često dogodi da kada pripremam neko jelo i »izbacim« ga na internet, zakinem pratitelje za točnu količinu namirnica. Jedna draga prijateljica, također food blogerica rekla mi je da mi ne preostaje ništa drugo nego dok pripremam jelo, uz sebe imati papir i olovku. Obećajem da ću se po tom pitanju u budućnosti popraviti.

Ljetna kajgana

Sastojci: 2 jaja, 1 crvena paprika, 100 g gaude, sol, bosiljak ili začini po želji

Priprema: Na malo ulja prepržite na komadiće nasjeckanu crvenu papriku dok ne omekša. U međuvremenu zamutite jaja za kajganu, posolite te dodajte naribani sir i sve dobro promiješajte. Nemojte pretjerivati sa soli jer je sir sam po sebi slan. Dobivenu smjesu izlijte na pečenu papriku i pecite još koju minutu na laganoj vatri. Kao prilog možete kao i ja odabrati svježe ubranu rajčicu iz vrta te uz to poslužiti sir s vrhnjem. Lagano i ljetno, ako još niste svakako probajte napraviti.

3680096

Virtualna prijateljstva

Ne skrivate da niste savršen kuhar i da vam nekad neka jela i ne ispadnu baš idealno. Što vam je najbitnije kad kuhate?

– Daleko sam ja od savršenog kuhara. Ja sam samo zaljubljenik u hranu koji voli dijeliti svoja jela i recepte s drugima. Iza svake objave jela na blogu ili društvenoj mreži stoji jako puno vremena i truda. Oni koji se time bave to jako dobro znaju, a šlag na kraju su komentari pratitelja i njihova iskustva s pripremom vaših jela. Nema većeg osjećaja zadovoljstva u ovom »food« svijetu nego kada ti se netko povratno javi fotografijom vašeg pripremljenog jela ili nekim komentarom ili konstruktivnom kritikom. Jako sam puno naučio od svojih virtualnih prijatelja na Instagramu i ovim im putem zahvaljujem. Oni koji to jesu, prepoznat će se, zasigurno.

Kakvi su komentari vaših pratitelja, što im se najviše sviđa u vašem foodblogerskom radu?

– Svakodnevno komuniciram s pratiteljima. U kratkom vremenu stekao sam mnogo zanimljivih virtualnih prijateljstava koja su prešla i u »stvarni« svijet, a vjerujem da će toga biti još više. Zdrava komunikacija je temelj svega pa tako i ovog blogerskog svijeta. Ljudi uz fotke hrane vole pročitati i nešto iz moje svakodnevice, pa volim svoja jela povezati sa stvarima kojima se taj dan bavim. Nekada je ljudima zanimljivije čuti što sam taj dan radio nego npr. jelo koje sam pripremao. To je čar društvenih mreža i onaj tko ih zna dobro iskoristiti uz ostale svakodnevne probleme i obaveze, sigurno se osjeća ispunjenije i veselije.

Pirjane tikvice s mljevenim mesom

Sastojci: manja glavica luka, češnjak, sol, papar, origano, peršin, 250 g mljevenog mesa, 200 g šampinjona, 2 tikvice, 250 ml pelata

Priprema: Na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckani luk, posolite i kratko ga popecite dok ne dobije staklastu boju. Nakon toga dodajte meso i češnjak te dinstajte 15-ak minuta na laganoj vatri. Meso popaprite i posolite te ga na laganoj vatri pecite 15-ak minuta. Nakon toga dodajte na tanje ploške narezane šampinjone i pirjajte još desetak minuta. Šampinjoni će pustiti sok tako da nije potrebno dodavati vodu. Pred kraj dodajte na ploške narezane tikvice koje zajedno sa svime pirjajte dok tikvice ne omekšaju. Ja volim da su još malo tvrde pri jelu, ali to ostavljam na vama. Sve skupa zalijte rajčicom, ostavite na vatri još par minuta lagano miješajući te na kraju dodajte peršin, origano i po potrebi i ukusu ostale začine.

3680098

Kakva su vam očekivanja od bloga?

– U životu mi je uvijek ispalo tako da je najbolje nemati očekivanja, tako da sam si ovo tako postavio. Sve je krenulo s nekoliko pratitelja i malim krugom ljudi s kojima sam se družio »online«. Danas smo već malo veća zajednica koja dijeli mišljenja, ideje, komentare, iskustva i očekivanja. Svakako bih onima koji se žele iskušati u ovom »food« svijetu preporučio da se opuste, budu svoji i da se što manje bave matematikom i brojem pratitelja. Uz kvalitetan rad, ljubav i upornost, kad tad se dođe do nekog rezultata. Ovo je moj hobi i za sada želim da tako i ostane, a što nam donosi sutra, to ćemo tek vidjeti. Još jedanput bih htio zahvaliti dragim ljudima koji su mi u počecima nesebično uskočili i udijelili savjete i pomogli. Sa što se više ljudi povežeš i komuniciraš, granice kreativnosti i uspjeha sve se više šire.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.