Uz krumpir i povrće

Nedjeljni ručak kojeg obožava čitava obitelj: Brzo ispečeno pile u limunu i origanu

Sanda Milinković

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Pobrinite se da prilog osigurava unos ugljikohidrata kako bi se hranjivi sastojci prikladno nadopunili.



Pečeno je pile jedno od omiljenih nedjeljnih ručkova u kojem uživa čitava obitelj. Smanjite vrijeme pripreme i završite pile za tek dvadeset minuta. Dok se ono peče u pećnici, a kućom širim zamamni miris, pripremite prilog kojeg obožavate. Pobrinite se da prilog osigurava unos ugljikohidrata kako bi se hranjivi sastojci prikladno nadopunili. Stoga je dobri stari krumpir s povrćem, idealan prilog ovome ručku.


Sastojci


1 veliki limun


po 1 čajna žličica suhog origana, ružmarina i timijana




1/2 čajne žličice crnog papra


2 žlice maslaca


1 pile


sol


Priprema


Naribati žličicu limunove korice i istisnuti njegov sok. Zajedno staviti sa suhim začinskim biljem, paprom i maslacem u mali lonac. Uz stalno miješanje, zagrijavajte dok se maslac potpuno ne rastopi.


Nakon što ste temeljito oprali pile, posolite i kistom premažite smjesom koju ste dobili od maslaca i bilja.


Pile na lim za pečenje polegnite prsima prema dolje i stavite u hladnu pećnicu. Zatim pecite oko 1 sat i 20 minuta na 200C. 


Za vrijeme pečenja, nekoliko puta premažite masnoćom od pečenja. Nakon 40 minuta, pile okrenite prsima prema gore.


Dobar tek!