Zdrava poslastica

Naš kuhar s portugalskom adresom donosi nam osvježavajući recept za kolač od mrkve

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Popularni kolač od mrkve našeg kuhara s portugalskom adresom svojevremeno se mogao naći i u jednoj riječkoj slastičarni



Ako ćemo gledati po temperaturama, onda je ljeto konačno stiglo. Vruće temperature zahtijevaju i laganiju i osvježavajuću prehranu, a ne bi bilo naodmet da je pritom i zdrava. Čak i ljubiteljima čokoladnih kolača i torti preko ljeta takve slastice teže „padaju“ pa se treba okrenuti manje kaloričnim i zdravim poslasticama.


Recept za jednu takvu poslasticu stigao nam je iz Portugala. Tamo se, naime, na prestižnoj kulinarskoj akademiji, školuje i jedan Hrvat koji je uspješnu karijeru programera zamijenio s kulinarskom.


Popularni kolač od mrkve našeg kuhara s portugalskom adresom svojevremeno se mogao naći i u jednoj riječkoj slastičarni. Evo što vam sve treba za Nikšin jednostavni rustikalni kolač od mrkve:


Sastojci za biskvit:


900g mrkve, naribane na krupno200g glatkog brašna 50g integralnog brašna (može i glatko brašno)2 žličice cimetaMalo muškatnog oraha i/ili đumbira 2 žličice praška za pecivo Žličica sode bikarbonePola žličice soli4 jajaŽličica ekstrakta vanilije 230g šećera (smeđeg, bijelog ili mix)175g ulja

Priprema:




Istucite jaja, šećer, cimet i ostale začine, prašak i sodu s mikserom u velikoj zdjeli. Malo po malo dodavajte ulje i dalje miješajući. Smanjite brzinu na mikseru i lagano dodavajte brašno. Miksajte dok smjesa ne postane homogena.


Zamiješajte u smjesu naribanu mrkvu. Izlijte u pleh koji ste prethodno namazali putrom. Pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta (rotirajte pleh nakon 20-25min). S čačkalicom provjerite ako je gotovo. Znat ćete da je gotovo kad čačkalica bude čista nakon provjere.


Tortu možete peći i kao cupcakes-e. Ako se odlučite za cupcakese, oni će se peći kraće. Nakon 25 minuta ih provjerite. Uskoro bi trebali biti gotovi.



Jednostavan cream cheese frosting:


250g krem sira sobne temperature (ABC, Philadelphia)4 žlice putra, mekanog, sobne temperature400g šećera u prahuŽličica ekstrakta vanilijePrstohvat sitne soli U zdjeli s mikserom izmiješajte sir, putar, vaniliju i sol. Malo po malo dodavajte šećer. Povećajte brzinu i miksajte dok ne postane skroz kremasto.Frosting stavite na carrot cake tek kada se ohladi.

U slast!